Kevésbé véd a dél-afrikai variánstól a Sinopharm és a Sinovac, ezért extra adagra lehet szükség

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Sinopharm és a Sinovac által kifejlesztett kínai inaktivált vakcinák csökkent védettséget mutattak az először Dél-Afrikában felfedezett B.1.351 variáns ellen – mondta Zsong Nansan, Kína vezető egészségügyi tanácsadója a Global Times kínai állami média szerint, amit a Napi.hu vett észre. 

A jelentések szerint több mint ezer variáns törzs terjed már a világon, melyek közül egyes törzsek – köztük azok, amelyeket először az Egyesült Királyságban, Dél-Afrikában, Brazíliában és legutóbb Indiában fedeztek fel – nagy aggodalmat keltettek erősebb fertőzőképességük és a védettség megkerülésének lehetősége miatt. 

A szakértők szerint az oltóanyagok hatékonysága általában gyengül a vírusmutánsokkal szemben, de még mindig védik az embereket, és egy extra adag beadása segíthet megelőzni, hogy a mutáns vírus elkerülje a szervezet immunválaszát. Egy immunológus szakértő a Global Timesnak arról beszélt, szélsőséges, de még mindig lehetséges eset az, hogy a vírus folyamatos mutációjával a végén eltűnik minden olyan antigénjellemző, amely immunitást válthat ki. Ez az a pillanat, amikor új vakcinákra van szükség.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az 50 százalék feletti hatékonyságú oltóanyagokat tartja hatékonynak - mondta Feng Duocsia, a kínai oltóanyagipari szövetség elnöke a Global Timesnak. Feng elmondta, hogy a WHO figyelmeztetést ad ki a világ országainak, ha a vírus jelentős mutációit észleli, és a mutálódott törzs dominánssá válna. Az országok ehhez igazíthatják vakcinafejlesztési tevékenységüket.

Feng az új vakcinák előállítása mellett azt is javasolta, hogy az új változatok elleni küzdelem érdekében adjanak emlékeztető oltásokat. Az emlékeztető oltások javítják azok immunitását is, akiknek gyenge az immunválaszuk.

Mint megírtuk, Szerbiában és az Egyesült Arab Emírségekben is tesztelik az antitestválasz hiányának kérdését, így elképzelhető, hogy egyeseknél egy harmadik ismétlőoltást adnak majd.