Meggyilkolták a Reuters afganisztáni tudósítóját

Meggyilkolták a Reuters afganisztáni tudósítóját

Fotó: Twitter/Danish Siddiqui

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megölték az afgán-pakisztáni határ közelében Danish Siddiqui Pulitzer-díjas újságírót – derült ki egy afgán parancsnok tájékoztatásából. A Reuters tudósítója az afgán biztonsági erők és az iszlamista tálibok konfliktusáról számolt be cikkeiben.

Siddiqui a hét eleje óta Kandahár tartományban időzött, az afgán haderő egyik bázisáról közölte tudósításait. A Reutersnek előzőleg arról számolt még be, hogy repeszek miatt megsérült a karja, de a tálibok visszavonulása után ellátták a sérüléseit.

Az afgán parancsnok most arról beszélt, az újságíró épp helyi boltosokat faggatott, amikor a tálibok ismételten támadást indítottak. Az afgán különleges erők épp Szpin Boldak fő piacterületét szerették volna visszafoglalni, amikor a tálibok kereszttüzet nyitottak rájuk. A tálibok emellett nemrég elfoglaltak egy kandahári határállomást, valamint a pakisztáni oldalon lévő Csámánt is. Más forrásból a hírügynökség viszont egyelőre nem tudta megerősíttetni az értesülést.

Siddiqui a rohingya menekültek bemutatásáért kapott még 2018-ban Pulitzer-díjat. Előtte tíz évvel lett a hírügynökség fotósa, az afganisztáni és iraki háborúk mellett pedig a hongkongi tüntetésekről és a nepáli földrengésekről is tudósított.