Sanghajban egyre inkább durvul a helyzet az omikron okozta lezárások miatt

Sanghajban egyre inkább durvul a helyzet az omikron okozta lezárások miatt

A koronavírus-járvány miatt védőruházatot viselő dolgozó áll a kijárási tilalom miatt elnéptelenedett utcán Sanghaj nyugati részén 2022. április 4-én. (MTI/AP/Chen Si)

Fotó: Chen Si

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre nagyobb a feszültség Sanghajban, mert Kína szigorú, zéró Covid-politikája ellenére nem tudták megfékezni a járványt, és sokan már nem jutnak élelemhez.

Az omikron rekordszámú megbetegedést idézett elő, vasárnap csaknem 25 ezer új esetet regisztráltak Sanghajban – írja a South China Morning Post. Ez az esetszám nem tűnik olyan magasnak más országokhoz képest, de Kínában ez a legnagyobb járványkitörés a 2019-es vuhani hullám óta. 

Mind többen lázadnak a szigorú lezárás ellen, amely már 23-ik napja tart a több mint 20 milliós városban. A szabályok szerint a sanghaji lakosok naponta csak egyszer hagyhatják el otthonukat, hogy élelmet szerezzenek, rajtuk kívül csak az egészségügyi dolgozók, önkéntesek, a szolgálatot teljesítő rendőrök és kiszállítást végző személyzet tartózkodhat az utcákon.

A fertőzött csecsemőket és a 7 éven aluliakat elválasztják a szüleiktől. 

Eközben akadozik az élelmiszerek és más alapvető árucikkek kiszállítása, nehéz orvosi ellátáshoz jutni. Az elmúlt napokban több, a helyiek által közzétett videókon tömegek láthatók, amint megpróbálják áttörni a hatóságok által felállított akadályokat, amelyek a közlekedésben akadályozták a lakókat. Az is látszik, hogy a lakosok össze is verekednek a lakóházuk közelében lévő biztonsági őrökkel vagy egészségügyi személyzettel – írja a Reuters.