Szegény Fidesz-hívők

Szegény Fidesz-hívők

Orbán Viktor Brüsszelben (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Orbán Viktor fikarcnyit sem hasonlít Washingtonra. A tábornok ellen elégedetlen tisztjei puccsot szerveztek, amit ő azzal a mondattal szerelt le (mert a tiszti gyűlésen először is föl kellett olvasnia egy levelet): „Uraim, engedjék meg, hogy föltegyem a szemüvegemet, mert hazám szolgálatában nemcsak megőszültem, de csaknem meg is vakultam.” A magyar miniszterelnök – mint afféle harmadik honalapító – azzal a mondattal állhatna elő, hogy uraim, hazám szolgálatában nemcsak megöregedtem, hanem az angol királynőéhez mérhető vagyont is gyűjtöttem különböző strómanok neve alatt.

Az USA alapítói a képviseleti demokráciában, a szabadságban, a korlátozott állami hatalom eszméjében hittek. De miben hisz Orbán? És főleg: miben hisznek az ő hívei? Az egyik főember, Lánczi András nyilatkozta 2015-ben: „Vajon korrupció volt az 1948 utáni kommunista államosítás vagy az 1989 utáni rendszerváltás privatizációja? Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája.” Világos: új országalapítás folyik. És ha már 2015, ugyanabban az évben tudatta a közönséggel G. Fodor Gábor, Orbán főtanácsadója: „A jobboldali értelmiségiek közül sokan vannak abban a tévedésben, hogy a »polgári Magyarország« hívószót politikai realitásnak gondolják, pedig az természete szerint politikai termék volt. Ez óriási tévedés.”

Töredelmesen bevallom, én hittem abban a tévedésben. A rendszerváltozástól 2014-ig mindig a Fideszre (és a KDNP-re) szavaztam, erőm szerint meg is próbáltam tenni értük, pontosabban a polgári Magyarországért. Azóta is vezekelek ezért a tévedésemért.

Néhány megállapítás Reichert János publicisztikájából:
– „Orbán nem Amerikát vagy Brüsszelt kényszerítette térdre, hanem cirka másfél millió honfitársunk realitásérzékét”
– „A rezsim legfőbb politikája a lopás, mégpedig olyan mértékben, amilyenre Árpád vezér óta sosem volt példa, és ami polgári lelkiismerettel elfogadhatatlan”
Keresse a teljes cikket a Magyar Hang január 22-én megjelent 2021/4. számában (tartalomjegyzék itt), vagy olvassa online előfizetésünkkel!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!