Végóráit éli az európai turisztikai ágazat

Végóráit éli az európai turisztikai ágazat

A majdnem kihalt londoni Heathrow reptér 2021. február 14-én (Fotó: Reuters/Henry Nicholls)

Miközben sokan már eljátszanak a gondolattal, hogy esetleg nyárra véget érnek a lezárások, és lehet nyaralást, utazásokat tervezni, a turisztikai ágazat az utolsókat rúgja Európában, sőt az egész világon. Az Európai Unióban összesen 27 millió munkahely van veszélyben, a hajózási és a légi közlekedési társaságok bevételük kilenc tizedét elvesztették.

Az idegenforgalom egyike a Covid–19-járvány által leginkább sújtott ágazatoknak. Az utazási korlátozások óriási csapást mértek a turizmusra, amely – békeidőben – nagyban hozzájárul az EU gazdaságához. A turizmus az unió teljes GDP-jének 10-11 százalékát teszi ki körülbelül 27 millió európainak munkát adva, ez a munkahelyek 12 százalékát jelenti. Közel 3 millió vállalkozás él a turizmusból Európa-szerte, s ezeknek 90 százaléka kis- és középvállalkozás.

A jelenlegi összesítések alapján – amelyekhez az Európai Parlament jóvoltából jutottunk hozzá – a bevételek várhatóan 50 százalékkal csökkennek a szállodák és vendéglők esetében, 70 százalékkal az utazásszervezők és utazási irodák, és 90 százalékkal a hajózási és légitársaságok tekintetében. Európa nagyon népszerű úti cél világviszonylatban, és a helyzet különösen nehéz azokban az országokban, amelyek nagyban támaszkodnak az idegenforgalomra, mint például Spanyol-, Olasz-, Francia- vagy Görögország.

A teljes cikket a Magyar Hang február 19-én megjelent 2021/8. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!