Huszonöt éve landolt a Marson a Pathfinder űrszonda

Huszonöt éve landolt a Marson a Pathfinder űrszonda

A Pathfinder leszállóegység által készített kép a felfedezőútra induló Sojournerről (Fotó: NASA)

Huszonöt évvel ezelőtt landolt a Marson a NASA Pathfinder nevű űrszondája, amiből kigördült egy kis kerekes robot, a Sojourner. A küldetés több mint két évtized óta az első sikeres leszállás volt a vörös bolygón, egyben az első ember alkotta, távirányítható mozgó jármű egy másik bolygó felszínén. A Pathfinder történelmi jelentősége vitathatatlan, hiszen ő alapozta meg a Mars-kutatás azóta is tartó virágkorát.

Az amerikai függetlenség napján 1997. július 4-én idegenek alkotta repülő tárgy jelent meg az égbolton. Majd leszállt (sőt lepattogott, ahogy később látni fogjuk) a bolygóra, és belőle egy még ijesztőbb jármű gördült – na jó, vánszorgott – ki. Szerencsére a marsi Will Smith és Jeff Goldblum nem tudta marsi számítógépes vírussal kiiktatni az egészet (vagy annyira jók voltak, hogy ebből semmit sem vettünk észre). Így hamarosan már képeket is sugárzott a szonda az idegenek bolygójára, ahol a hódító faj milliói élőben figyelték, ahogy megérkeznek a mai szemmel kissé gyenge minőségű felvételek egy másik bolygó felszínéről, ahová előtte több mint húsz évig nem tudott leszállni semmi.

Természetesen a Mars Pathfinder űrszondáról van szó, amely pontosan negyedszázada ért Marsot, és történelmet írt. A korábbi Viking szondákhoz képest aprópénzből megoldotta a NASA a Marsra juttatását, a küldetés gyakorlatilag összes fontos célját sikeresen teljesítette, és az azóta a bolygón guruló egyre több rover prototípusának tekinthető Sojourner kerekes robot is prímán szuperált.

• De mi volt ebben a történelmi?
• Miket mesélt Vincze Miklós, az ELTE fizikusa, aki azon több millió ember között volt, akik végig izgulhatták a leszállást?
• Vajon azzal, hogy immár 25 éve szinte folyamatosan róják a marsi sivatag kilométereit az ember alkotta robotok, tekinthetjük-e a Marsot „felfedezettnek” vagy „meghódítottnak”?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!