Listavezetők vagyunk, és a gatyánk is rámegy

Listavezetők vagyunk, és a gatyánk is rámegy

Hétköznapokon szinte csak lézengenek az emberek az egyik legismertebb üzletlánc fővárosi boltjában, még a pénztárnál sincs sor. A nagyáruházakban sem jobb a helyzet, észrevehetően megcsappant a parkolóban lévő autók száma. A húspultnál hiába áll szépen felszeletelve a Pick nosztalgia párizsi, tíz dekáért mintegy 500 forintot kellene fizetni, és ennyiért senkinek sem kell. Dühösek a vásárlók, sokan a pénztárosokon, eladókon vezetik le frusztráltságukat, egyre több a vita, az inzultus. Mindennek oka az árrobbanás: Európában sehol máshol nem drágult annyira az élelmiszer, mint nálunk, a magyar adat majdnem két és félszerese az EU-s átlagnak.

Az Eurostat legújabb adatai szerint a kenyér ára az egész Európai Unióban Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben, mégpedig 66 százalékkal. De a húsok (miközben több alapvető hústermék is hatósági áras hazánkban), a sajtok és a túró, a pizza, a sör és a tea is nálunk drágult a legjobban. Az uniós statisztikai hivatal euróban számol, így a rendkívül gyenge forint is erősen rányomja bélyegét azokra az árakra, amelyekkel a boltban találkozhatunk.

• Melyek a kiugróan magas élelmiszerinfláció okai?
• Mi az ársapkák hatása?
• Nőnek vagy csökkennek az elmúlt hónapokban a világpiacon az élelmiszer árak?

A teljes cikket a Magyar Hang október 7-én megjelent 2022/41. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!