Milyen lesz a téli járványhullám?

Milyen lesz a téli járványhullám?

Miskolcon a BA.1 omikron ellen kifejlesztett vakcinával oltanak (Fotó: MTI/Vajda János)

Fotó: Vajda János

Október végén járunk, így sajnos újra aktuálissá vált a kérdés, hogy mikor kezdődik a covidjárvány újabb fellendülése, és mire számíthatunk ezen a télen. Minthogy a magyar hatóságok adatközlési gyakorlatát már jó ideje nehéz nem szándékos információ-visszatartásnak tekinteni, a várható magyarországi forgatókönyvet illetően az őszinte válasz a fenti kérdésekre az, hogy fogalmunk sincs. Külföldön, ahol a közegészségügyi szervek nem hatalmi érdekeket szolgálnak ki, és így pontosan ismerhetők a járvány folyamatai, sokkal pontosabb előrejelzéseket lehet tenni. Jobb híján mi is e predikciók alapján próbáljuk felvázolni a ránk váró hónapok trendjeit.

Egy ilyen cikket magától értetődően azzal kéne kezdeni, hogy megvizsgáljuk a jelenlegi, illetve az elmúlt hetek magyarországi járványtrendjeit, az elvégzett tesztek pozitivitási arányát, ezt esetleg összehasonlítjuk a tavalyi év azonos időszakának adataival, és ezekből megállapítjuk, hogy elkezdődött-e az őszi–téli covidhullám, és ha igen, a súlyossága hogyan aránylik az egy vagy két évvel ezelőtti állapotokhoz. De ezt képtelenség megtenni, hiszen a „tájékoztatónak” csúfolt állami oldalon már jó ideje a töredékét is alig közlik a minden bizonnyal meglévő adatoknak. Egyrészt már az is elégtelen, hogy csak hetente közölnek járványadatokat, de a legfelháborítóbb, hogy már jó ideje nem árulják el, hány tesztet végeznek.

• Mire számíthatunk a télen?
• Miért lenne fontos, hogy a magyar hatóságok tájékoztassák az embereket arról, hogy mire számíthatnak?
• Beérheti-e valaha a vakcinafejlesztés a koronavírus sorjázó mutánsait?

A teljes cikket a Magyar Hang október 21-én megjelent, 2022/43. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: koronavírus, oltás, covid