„Ez csak valami rossz vicc lehet” – Gyöngyös nem kér akkugyárat

„Ez csak valami rossz vicc lehet” – Gyöngyös nem kér akkugyárat

Ipari park Gyöngyös határában (Fotó: Magyar Hang/Albert Enikő)

Nem, erről nem hallottunk. Akkumulátorgyárat ide, ahol annyi a turista? Ez csak valami rossz vicc vagy félreértés lehet – a gyöngyösi piacon beszélgetve a megkérdezettek többsége most hall először arról, hogy a kormány megkereste a város vezetését, mit szólnának a Mátra lábánál egy akkugyárhoz. Igaz, a felkínált lehetőséget a képviselő-testület rögtön el is utasította. Egyhangúan, azaz a kisebbségben lévő fideszes városatyák támogatásával.

– Kedves tőlük, hogy megkérdeztek bennünket. Ránk is kényszeríthették volna anélkül, hogy egy szót szólhatnánk ellene. A legtöbb helyen így csinálják – jegyzi meg szomorkás mosollyal egy nyugdíjas, mozgássérült férfi. A témát hallva páran megállnak, a többség rémülten hüledezik: – Hát mi sem ússzuk meg az akkumulátorgyárat? De akad más vélemény is. – Miért kellett azt leszavazni, talán olyan sok pénze van a városnak, hogy válogathat a befektetők között? Ezek mindent leszavaznak! Aztán meg csodálkozunk, hogy szegények vagyunk. Rossz a közbiztonság, szemetes a piac, beázik a tető az árusok feje fölött! – veti oda egy idős hölgy. – Nehogy azt mondja, hogy maga örülne itt egy mérgező üzemnek! Nem gondol az unokáira? – kérdezik többen körülötte. – Az unokáim elköltöztek, mert helyben nem láttak jövőt! 75 éves vagyok, nekem már úgyis mindegy... – legyint, és otthagyja a hirtelen alakult társaságot.

• Mivel indokolja az alpolgármester, hogy ma túlzottan kockázatos beengedni egy akkumulátorgyárat?
• Mi a véleménye a hazai környezetvédelemről és a jogbiztonságról?
• 
Milyen tapasztalatai vannak mostanáig a Mátraalján élőknek az akkumulátorgyártással, annak hulladékával?
• 
Van-e elég munkaerő a városban, mi a véleményük a helyieknek a vendégmunkásokról?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/42. számában találja. Vegye meg október 26-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!