Vajon meddig kerülhetik el a láncfűrészt a Hamzsabégi sétány fái?

Vajon meddig kerülhetik el a láncfűrészt a Hamzsabégi sétány fái?

Ezek a fák egyelőre megmenekültek a Déli Körvasút-beruházás motoros fűrészeitől (Fotó: Facsinay Kinga/Magyar Hang)

Egyelőre megmenekültek a mintegy két kilométeres Hamzsabégi sétány fái a láncfűrészektől, miután a Fővárosi Törvényszék január 19-ei végzésében halasztást írt elő a Déli Körvasút beruházás (Kelenföld és Ferencváros közötti vágánybővítés) kivitelezési munkáira, amíg az újabb per le nem zárul. Újbuda önkormányzata, a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért (Popék) és a Védegylet egyesület ugyanis még tavaly decemberben külön keresetekben támadta meg a bíróságon a Déli Körvasút újból kiadott környezetvédelmi engedélyét (az elsőt tavaly februárban helyezte hatályon kívül a törvényszék), mert a hatástanulmány figyelmen kívül hagyta a helyiek érdekeit, a környezetvédelmi szempontokat, és a lehetséges alternatívákat sem vizsgálta meg.

A vasúti töltésen csaknem 800, a parkban pedig közel 200 fa került veszélybe a helyiek szerint irreálisan túlméretezett vasúti beruházás miatt. A Bartók Béla úttól a Fadrusz utcáig tartó rövid szakaszon ugyanis négyvágányosra, azon túl pedig háromra bővítenék a vasúti pályát a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd által elnyert beruházásban. Ottjártunkkor épp vigasztalanul zuhogott az eső, de nem nehéz elképzelni, ahogy tavasszal és nyáron gyönyörű zöldbe borul a természet. Több mint 40 éve ültetett bokrok, fák – mogyoró, hárs, sőt platán – szegélyezik a sétányt.

• Miért nem akarják a helybéli civilek és az önkormányzat a beruházást?
• Mennyivel lett drágább a tervezett beruházás, amely még el sem kezdődött?
• Mekkora életminőségromlást és környezeti kárt okozna, ha ráeresztenék a teherforgalmat a fővárosra?

A teljes cikket a Magyar Hang január 27-én megjelent, 2023/4. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!