A brüsszeli mártír

A brüsszeli mártír

Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik Brüsszelben, a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) második napján, 2024. április 17-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Orbán Viktor és alt-right harcostársai szembetalálták magukat saját magukkal: a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) elnevezésű brüsszeli összejövetelüket a belga hatóságok az autokrata rezsimek módszerével, a hatalmi erőszakot átlátszó kifogásokba rejtve tiltották le. – Nem látjuk szívesen a szélsőjobboldalt – indokolta a szólásszabadság durva megsértését Emir Kir, az érintett brüsszeli kerület polgármestere. Mielőtt bárki kárörvendeni kezdene, hogy „visszanyalt a fagyi”, nem árt higgadtan végiggondolni a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezte eseményt ért támadás üzenetét. Vajon használ-e a demokráciának, ha a politikai véleményük miatt erővel hallgattatják el azokat, akik a (gyűléseiken is) a demokrácia leépítésén fáradoznak?

„Mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk” – a brüsszeli eset után új jelentéssel telítődött Orbán Viktor ars poeticája. A miniszterelnök még 2018 szeptemberében, a Sargentini-jelentésről szóló strasbourgi vita során avatta be boszorkánykonyhájának titkaiba Európát: legfőbb fegyvere a cinizmus. Nem túl kifinomult, de hatásos módszer, ha egy tekintélyelvű vezető a saját aljas eszközeinek alkalmazásával vádolja politikai ellenfeleit. Ezek után persze visszásnak tűnik, ha cenzúrát kiált, de a demokrácia játékszabályait követve akkor is joga van kifejtenie ordas eszméit, ha egy olyan országot irányít, ahol bárkit azonnal elbocsátanak az állásából a hatalmat célzó kritikája miatt.

És ez utóbbit Orbán Viktor valójában nem is cáfolja, egy másik örök érvényű mondása szerint ugyanis nem arra kell figyelnünk, amit mond, csak arra az „egyetlen dologra”, amit csinál. Márpedig egyetlen dolgot csinál: ragaszkodik a hatalomhoz, és ennek a csillapíthatatlan vágynak rendel alá mindent, így a szólásszabadságot is. Egészen pontosan mások szólásszabadságát, hiszen voluntarizmusából egyenesen következik, hogy ő maga bárhol és bármiről szabadon beszélhet. Ebbe a kerekre csiszolt világképbe rondítottak bele a belga hatóságok – meglepő szerepbe kényszerítve a magyar miniszterelnököt.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 25-ig kapható 2024/16. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!