Alkoholfogyasztás vezetés előtt: mértékkel belefér, vagy még úgy sem?

Alkoholfogyasztás vezetés előtt: mértékkel belefér, vagy még úgy sem?

(Fotó: Bence Boros/Unsplash)

Megosztja az embereket a csütörtökön megszellőztetett javaslat, miszerint minimális alkoholfogyasztást engedélyezni lehetne autóvezetés előtt. A zéró toleranciára vonatkozó szabály persze nem most vált vitatottá, gyakorlatilag a bevezetése óta akadnak, akik nem értenek egyet vele. Neves borászok már korábban is megfogalmazták ellenérzéseiket. A csütörtöki hír szerint Lázár János minisztériuma vizsgálja a javaslatot, miután többen azt kérték, legalább egy pohárral lehessen inni akkor is, ha utána autóba ülünk. A Belügyminisztérium a tervről cikket jegyző 24.hu kérdésére hírlapi kacsának nevezte a dolgot. Gulyás Gergely viszont a csütörtöki kormányinfón elárulta, valóban felmerült a kérdés. Igaz, azt valóban nem a belügy szorgalmazza. Sőt, Pintér Sándor kifejezetten ellenzi is a zéró toleranciától való eltérést. Az enyhítést korábban Bock József és Varga Zoltán borászok javasolták. 

Gulyás Gergely hozzátette, ő is a zéró tolerancia pártján van. Kifejezetten paternalista érveket hozott: magyar ember szerinte nem tud megállni fél pohárnál. A mondat persze rögtön sok kritikát kapott. A vélemények láthatóan nem pártállás szerint alakulnak. A kormánypárti Pesti Srácok például kiállt a minimális alkoholfogyasztás engedélyezése mellett. Huth Gergely a cikkében azt írta, ma két pohár borért is „tönkretehetnek” magyar embereket, kétszázezer forintos bírsággal és a jogosítvány fél évre való elvételével. 

A Drogriporter oldal viszont kikelt a javaslattal szemben, elsősorban a fűfogyasztással szembeni kérlelhetetlenséget sérelmezve. Sárosi Péter oldalán azt írták, hogy bezzeg a drogliberalizálás ügyével szemben, „ha az alkohollobbi böffent egyet, akkor a minisztérium máris haptákban áll”. Neves borászok kérését így összefoglalni kissé erősnek tűnik, mindenesetre a Drogriporter érveit mások is felvetették: Magyarország a világelsők között van, ha az alkoholizmus ártalmairól van szó. Igaz, a minimális alkoholfogyasztás engedélyezését, illetve átlagos alkoholfogyasztókat összemosni az alkoholistákkal, az olyan, mintha az egyszeri füvezőt azonosítanánk a súlyos heroinfüggővel. 

• Mivel foglalkozna inkább a közlekedésbiztonsági szakember, Deli Kálmán?
• Laposa Bence borász szerint a kérdésről igenis lehet vitázni, a 0,5-ös ezrelék bevezetését támogatja
• Mi a helyzet nyugatabbra? Mit iszunk inkább: bort vagy töményet?