Lázár János minisztériuma vizsgálja a zéró tolerancia kérdését

Lázár János minisztériuma vizsgálja a zéró tolerancia kérdését

(Fotó: Bence Boros/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felvetődött a kormányon belül az ittas vezetés szabályozásának újragondolása, ám a témához eltérően viszonyul a közlekedési és a belügyi tárca – értesült a 24.hu. Információik szerint a kabineten belül a zéró tolerancia enyhítésének legnagyobb ellenzője a belügyminiszter. 

A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium a portálnak részben meg is erősítette az értesülését. Azt írták, hogy a közlekedési tárca a hazai közlekedési kultúra, a közlekedési szabálykövetés növelését fontosnak tartja, ennek jegyében megkezdődött a közlekedési magatartást befolyásoló szabályok általános vizsgálata. A nemzetközi gyakorlat és szabályozás megismerése érdekében készülő felmérés érinti – a többi között – az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozási gyakorlatok összegyűjtését is – fogalmaztak. Pintér Sándorék ugyanakkor azt közölték, hogy a Belügyminisztériumban nem merült fel a zéró tolerancia eltörlése, és arról a kormány nem is tárgyalt. Ez utóbbi egyébként nem mond ellent a közlekedési tárcának, hiszen még nincs kész javaslatuk, ami a kormány elé kerülhetett volna.

A téma nem új, a zéró tolerancia 2008-as bevezetése óta szinte évről évre felvetődik az Európában a legszigorúbbak közé tartozó szabályozás megváltoztatása. Az utóbbi években leginkább a borászok sürgetik, hogy a jogalkotó engedélyezze az autóvezetést a kis mennyiségű alkoholt elfogyasztók számára. A 2008 előtti szabályozás 0,8 ezrelékes véralkoholszintig megengedő volt, azóta viszont a rendőr nem mérlegelhet, az ittas sofőrtől a helyszínen el kell venni a jogosítványát, azt, hogy mennyi időre, a későbbi vizsgálat dönti el.