Találtak egy antibiotikumot, amely a „szuperbaktériumokkal” is végez

Találtak egy antibiotikumot, amely a „szuperbaktériumokkal” is végez

Az Acinetobacter baumannii elektronmikroszkópos képe (Fotó: Wikipédia)

Hiába járunk még csak januárban, nagyjából biztosak lehetünk benne, hogy máris megvan az év legfontosabb orvostudományi híre. A Harvard és a Roche kutatói bejelentették, hogy – fél évszázada először – új antibiotikumot fedeztek fel egy gram-negatív baktérium ellen, amely teljesen más módon öli a mikrobákat, mint a korábbiak. Így még azokkal a „szuperbaktériumokkal” is végez, amelyek minden más ismert antibiotikumra rezisztenssé váltak, és már ma is milliószámra gyilkolják a betegeket a világ kórházaiban. Persze fellélegeznünk nem szabad, mert ha nem változtatunk gyökeresen az antibiotikum-használatunkon, akkor ezt is pillanatok alatt ki fogják cselezni a kórokozók, és újra ugyanott leszünk, ahol a part szakad.

Semmelweis Ignác munkássága előtt az emberek (főként a szülés előtt álló nők) rettegtek kórházba kerülni, mert a kórházakban nagyobb veszély fenyegette őket, mint szinte bárhol máshol. A gyermekszülések kimenetelei a világ számos kórházában messze rosszabbak voltak, mint az otthon világra hozott babák esetén: a kórházi fertőzések anyák és más ápoltak tömegeinek életét követelték. A fertőtlenítés, majd az antibiotikumok felfedezése után ez a helyzet gyökeresen megváltozott, és az emberiség joggal hihette azt, hogy a bakteriális fertőzéseket egyszer és mindenkorra legyőzte az orvostudomány. A steril körülmények és a mikrobákra halálos antibiotikumok ugyanis összehasonlíthatatlanul megnehezítették a baktériumok túlélését és fertőzését. Addig általánosságban a fertőzések okozták a legtöbb ember halálát, de a baktériumok háttérbe szorulásával átadták a helyüket az öregkori (civilizációs) betegségeknek.

• Mennyire súlyos a szuperbaktériumok okozta veszély?
• Mit lehet tenni ellenük?
• Létezik-e végleges megoldás?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap január 18-ig kapható 2024/2. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!