Pár éve még lehetetlennek tűnt: visszaadták a járás képességét egy lebénult férfinak

Pár éve még lehetetlennek tűnt: visszaadták a járás képességét egy lebénult férfinak

A deréktól lebénult, de újra járni képes Gert-Jan Oskam (FOTÓ: EPFL)

Svájci kutatóorvosok visszaadták a járás képességét egy több mint tíz éve balesetben lebénult holland férfinak. Ehhez elektronikai eszközökkel áthidalták az eltört gerince miatt megszakadt mozgatóidegeit. Így a férfi képes volt felállni és egyedül sétálni, pedig ez még pár évvel ezelőtt is lehetetlenségnek tűnt. Az orvostudomány egyik évszázados áhított célja, a roncsolódott idegek helyreállítása (pontosabban ebben az esetben: helyettesítése) végre megvalósult.

Az orvostudományi hírekben túl gyakran használják a „mérföldkő” és a „korszakalkotó” jelzőket, így az olvasóban már attól is averzió alakul ki, ha meglátja ezeket a szavakat. Pedig vannak eredmények, amelyek tényleg egy új kor hajnalát jelezhetik, még ha e kor vívmányait nagyon sokáig csak a kivételezett kevesek élvezhetik is. Az igazán szenzációs híreket onnan lehet megismerni, hogy néhány szóban megfogalmazhatók. A néhány nappal ezelőtt bejelentett eredmény, ami méltán pályázik majd az év orvostudományi áttörésének címére, egyszerűen ennyi: az új beavatkozás hatására egy deréktól lefelé bénult ember újra mozgatni tudja a lábait. Számára ez a világot jelenti.

• Hogyan tud újra járni a lebénult férfi?
• Mennyire „természetes” ez a járás?
• Mekkora esélyük van más érintetteknek a hasonló beavatkozásra?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 2-án megjelent, 2023/22. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!