Budapest nem hagyja, hogy kizsebeljék

Budapest nem hagyja, hogy kizsebeljék

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A túlélésre hivatkozva tagadja meg a főváros több tízmilliárd forint befizetését. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint a kormány a szolidaritásra hivatkozva zsebelnék ki Budapestet, de ez valójában nem szól másról, csak a lehúzásról és a főváros kivéreztetéséről.

Példátlan lépést tett Karácsony Gergely: egyszerűen megtagadta a kormány által előírt 58 milliárdos szolidaritási hozzájárulás közel felének, 25 milliárd forintnak a befizetését. Azonban nem csak a bejelentés volt rendkívüli – értékelte a döntést és hátterét a Magyar Hangnak nyilatkozva Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Idén történhet meg ugyanis először, hogy a kormány érdemben több pénzt követel Budapesttől, mint amennyit a kötelező feladatok ellátására ad.

Hiába spórolnak, a költségek az egekben

Az ilyesmit Kiss szerint nem szolidaritási hozzájárulásnak nevezik, hanem szimpla lehúzásnak. – A tavalyi hozzájárulási tétel 35,6 milliárd forint volt, ezt még nagyjából kiegyenlítették az államtól érkező működési támogatások. Azt viszont senki nem magyarázta meg, idén miért kell 58 milliárdot utalnunk – mondta Kiss, aki szerint másfél hónapja államtitkároknál kilincsel, próbálja elmagyarázni, mit jelent ez a plusz emelés a főváros működése szempontjából.

• Hogyan takarékoskodott rezsikiadásain a Fővárosi Önkormányzat?
• Milyen számlát nyújtottak be az Orbán-kabinetnek?
• Mit gondol a járulékfizetés megtagadásáról a Társaság a Szabadságjogokért szakértője?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap április 28-án megjelent, 2023/17. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!