Egészen másról

Egészen másról

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök (j) Pekingben 2023. október 17-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Egészen másról akartam írni, de közbejött ez a műbalhé: a melegpropagandával megvádolt Nemzeti Múzeum. Ami az egészből már első pillantásra világos volt nekem, hogy semmi sem világos. Nem értettem, mire megy ki a játék. És akkor inkább ezen törtem a fejem. Mert azt feltételezni, ugye, még viccnek is komolytalan, hogy a Fidesz hétpróbás taktikusai pont az általuk lízingelt kis fasiszta párt némileg extrovertált nőpolitikusától engednék zsarolni magukat. De az is, hogy homofób szavazóikat féltenék a mihasznák mozgalmától – ez már csak azért is képtelenség, mert ha Csák János váratlan döntése nem okoz országos szenzációt, akkor e szavazók döntő többsége nem is értesül a nevezetes esetről. Az sem valószínű, hogy a kormány szerint most jött el az ideje az elfajzott művészet elleni kultúrharc kirobbantásának, mert akkor a magyar Goebbels szerepét nem egy ellenzéki politikusra osztja.

Maga a kultuszminiszter (vagy micsoda, most minden minisztérium megjegyezhetetlen fantázianevet visel, hogy nagyobb legyen a káosz az államigazgatásban) is csak ködösített, amikor a főigazgatóra megpróbálta rásütni a törvényszegést: nevezetesen a gyermekvédelmi törvény be nem tartását és az ő rendelkezésének elszabotálását. Szegény L. Simon ugyanis a felsőbb utasítást követőleg haladéktalanul kitiltotta a kiskorúakat a World Press Photo-kiállításról, amely egyébként évről évre sikerrel szerepel a Nemzeti Múzeum – és még rengeteg más kiállítóhely – programján. Hogy a kéretlen reklámot a múzeum igazgatója ironikusan megköszönte Dúró Dórának? Vagy hogy jelezte a felsőbb utasítás betartásának nyilvánvaló technikai akadályát? Nem, ezek még ma sem számítanak olyan vétségnek, amelyért selyemzsinór jár veterán politikusoknak. Az pedig, hogy L. Simon már egy ideje kegyveszett, és idő kérdése volt, hogy végezzenek vele, megint csak nem magyarázat: az ő félreállítása csupán eszköz volt a történetben, nem cél. De akkor mi lehet az igazi értelme ennek a hajánál fogva előrángatott bohóctréfának?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/46. számában találja. Vegye meg november 23-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!