Lányi András

Táj, tanulságokkal

Táj, tanulságokkal

Magyarország polgárai többségének jelenleg túl drága hely a Balaton. A felső tízezer számára pedig túlságosan olcsó. Magyarnak lenni luxus, oké. Kérdés, hogy még meddig engedhetjük meg magunknak.
Válasz Dévényi Istvánnak

Válasz Dévényi Istvánnak

A helyi véleményformálók bevonása nélkül semmi sem sikerülhet, ebben egyetértünk. Nélkülük minden országos kezdeményezés megfeneklik. De elkezdődni az ilyesmi – hogyan is szokott?
Miért nem szeretjük a zöldeket? 1. rész

Miért nem szeretjük a zöldeket? 1. rész

A zöldnek nevezett reformokat ugyan minden áron elodázzuk, de egyre kevesebben tartják őket bolondságnak. A világ kereke, ha túlságosan későn is, lassan és nyikorogva abba az egyetlen lehetséges kerékvágásba fordul, amerre fordulhat még egyáltalán.
Tudomány? Egyetem? 1. rész

Tudomány? Egyetem? 1. rész

Minket arra neveltek, hogy a tudást összetévesszük az információval és az információk kezelésével kapcsolatos ismeretekkel, pedig a tudás nem ismeretek birtoklása, hanem a megértés képessége, élni tudás. A magyar oktatás ezen a téren okozza a legtöbb kárt áldozatainak.
(T)Örvényes rombolás

(T)Örvényes rombolás

A Balaton-vidék tönkreépítéséről, túlterheléséről és elszennyezéséről érkeznek a hírek mindenfelől. Az ürügy az idegenforgalom, bár valójában a térség idegenforgalmi vonzerejének megsemmisítésére megy ki a játék.
Felháborodás és tisztelet

Felháborodás és tisztelet

A viszonyok romlását ma bárki a saját bőrén érezheti. Az átlátszó hazugságokat már csak az hiszi el, akinek fontos, hogy elhihesse. És a kormányzat épp ott a legnépszerűbb, vidéken, ahol mindennapos a gátlástalan visszaélés a hatalommal. Miért?
Sétányok és zsákutcák

Sétányok és zsákutcák

A mostani húszévesek közül egyre többen jutnak például arra a következtetésre, hogy ha a hazai adottságok ezek, és nekik választaniuk kell az új párthűbéri rendszer és a régi államszocialista örökség között, akkor mégis inkább egy másik országot választanának.