Köszönjük, Karsai Dániel!

Köszönjük, Karsai Dániel!

Karsai Dániel a Parlamentben 2023. november 30-án (Forrás: Momentum)

Mire ez az írás az olvasó kezébe kerül, a strasbourgi nemzetközi bíróságon már lezajlott Karsai Dániel ügyének tárgyalása. Az eljárás és a körülötte kibontakozó nyilvános vita hozzásegíthet, hogy a közvéleményt (végre!) felkavaró ügyben kipróbált érvek, alapos mérlegelés nyomán alkossunk véleményt. De újabb akadályt is gördít a kívánatos közmegegyezés útjába, amennyiben a strasbourgi jogászok ítélete esetleg eltér a – sokak szerint túlhaladott – hazai jogszabályokat védelmező magyar kormány álláspontjától. Amely viszont óriás plakátokon hirdeti éppen, hogy nem fogunk úgy táncolni, ahogyan a brüsszeli bürokraták és az őket mozgató háttérhatalom fütyül. Ettől kezdve ez a vita sem életről és halálról, jogokról és kötelességekről szól majd, mert a vélekedők egy pillanat alatt ott találják magukat azokban a mocskos lövészárkokban, amelyeket a szuverenitásvédelemnek álcázott bűnbakképzés és nemzeti paranoia ásott. Ezért sietek papírra vetni észrevételeimet

Állásfoglalásra pedig éppen az késztet (bárkit), hogy a kérdés eredendően még csak nem is jogi, hanem erkölcsi természetű. Éppen a jog illetékessége körül forog. Így szól: milyen alapon tilthatja a törvény, hogy véget vessek az életemnek és ehhez embertársaim (orvosom) segítségét kérjem, ha tűrhetetlennek érzem a tartós szenvedést és/vagy magatehetetlen, kiszolgáltatott állapotomat, és gyógyulásra többé nincs esély? Tekintettel a széles körű közmegegyezésre, ami az emberi méltóság tiszteletét, a lelkiismereti döntés szabadságát és a szenvedés enyhítésének kötelezettségét illeti, bátran kijelenthetjük, hogy a bizonyítás kötelezettsége ezúttal azt terheli, aki a törvényes kényszer eszközével kívánja megakadályozni, hogy a saját életemmel szabadon rendelkezzem, vagy hogy ugyanebben másoknak segítsek. Mire hivatkozik az illető, amikor élni kényszeríti a szenvedőt, akinek az élet már csak teher, gyötrelem, megaláztatás?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/48. számában találja. Vegye meg december 7-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!