Debrecenbe ejtőernyőzték a Szanyi-párt lecserélt elnökét

Debrecenbe ejtőernyőzték a Szanyi-párt lecserélt elnökét

Huszti Andrea és Szanyi Tibor, az ISZOMM volt és jelenlegi elnöke

Fotó: Igenszolidaritas.hu

Nem hagyták az út szélén Huszti Andreát, az ISZOMM párt (Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom) leköszönt elnökét. A Szanyi Tibor-féle pártot május végéig vezető nőnek ugyanis a debreceni közgyűlés egyik bizottságában csináltak helyet, ráadásul a Fidesz segítségével ejtőernyőzték az egészségügyi és szociális bizottságba. Huszti Andrea debreceni kötődése nem ismert, ám a tisztség révén havonta 100 ezer forint javadalmat tehet zsebre.

Az ügy nem csupán azért pikáns, mert a Fidesz nyúlt Huszti hóna alá. Azért is, mert a szóban forgó bizottságból előbb ki kellett piszkálni egy másik külsős tagot. Szegedi Sándor érdeklődésünkre megerősítette: a bizottsági ülésen szembesült azzal, hogy visszahívták a tisztségből. A döntésre magyarázattal szolgálhat, hogy korábban megromlott a viszony Szegedi Sándor és a Szolidaritás helyi embere, Káposznyák István között. Szegedi lapunknak azt mondta: mára eltávolodott a Szolidaritástól. Szerinte az ISZOMM nem valódi ellenzéki párt; eleve nem értett egyet azzal, hogy a mozgalom vezetői Szanyi Tiborékkal közösen alapítottak pártot – ez lett az ISZOMM –, és ellenezte a munkáspárttal kötött szövetséget is. Káposznyák István az okokat firtató kérdésünkre azt felelte: az eltávolodás miatt tavaly májusban lemondásra szólították fel Szegedit – aki a Szolidaritás tagjaként még 2019-ben jutott külsős bizottsági tagsághoz –, de annak nem tett eleget. A közgyűlésen egyébként a fideszes bizottsági elnök sajnálkozott Szegedi visszahívása miatt, egyben kiemelte konstruktív munkáját.

A személycseréhez még egy fontos körülmény szükségeltetett: az ellenzéki cicaharcok és maga Káposznyák István. Ő a debreceni közgyűlés legújabb tagja, aki az MSZP–DK–Párbeszéd–Szolidaritás közös listáján jutott mandátumhoz a DK egyik képviselőjének halála következtében. A többi ellenzéki formáció szerint azonban Káposznyák felrúgta a korábbi egyezséget, amikor átvette a mandátumát. A megállapodás ugyanis arról szólt, hogy a megüresedett képviselői helyekre az delegálhat képviselőt, akié korábban a mandátum volt. A listán Káposznyákot megelőző párbeszédes jelölt ennek megfelelően nem vette át a mandátumot. A pártok azt várták, hogy Káposznyák is így tesz, és DK-s jön majd elhunyt párttársa helyére, Káposznyák azonban áprilisban beült a közgyűlésbe. Ő kezdeményezte a Szegedi–Huszti-cserét is, ez került az előterjesztésbe.

• Mivel magyarázta a Fidesz frakcióvezetője a személycserét?
• Mi adott új értelmet a személycserének?
• Problémának érzi-e a Szolidaritás önkormányzati képviselője, hogy Huszti Andrea nem debreceni?
• Milyen kifizetőhelyek jutottak pártkvótán korábban Huszti Andreának a fővárosi önkormányzati cégek bizottságaiban?
• Milyen választ kaptunk az újonnan megválasztott bizottsági tagtól arra a felvetésünkre, hogy milyen szerepet játszott a jelölés elfogadásában a 100 ezer forintos tiszteletdíj?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 9-én megjelent, 2023/23. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!