„Csak a robbanás ideje volt a kérdés” – Magyarországon élő izraelieket és palesztinokat kérdeztünk

„Csak a robbanás ideje volt a kérdés” – Magyarországon élő izraelieket és palesztinokat kérdeztünk

Megrongált autók a Gázai övezet közelében fekvő izraeli Reim kibuc környékén rendezett elektronikus zenei fesztivál helyszínén 2023. október 10-én. A Zaka izraeli mentőszolgálat közlése szerint mentősei legalább 260 ember holtestét találták meg itt, akiket a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni október 7-i támadásakor öltek meg (Fotó: MTI/AP/Ohad Zwigenberg)

 

Szemtől szemben: mit gondolnak a hazánkban élő palesztinok a gázai konfliktusról? Hogyan élik meg ezeket a napokat, akiknek a szerettei a Gáza-övezetben maradtak? Mit mondanak a konfliktus okairól és a lehetséges következményekről olyan magyar zsidók, akik éltek Izraelben, ismerik a helyzetet, és akár aktívan is részt vesznek a hátország működtetésében.  

– A harag nem vezet semmi jóra, és a megtorlás nem nyugtatja meg az izraeli társadalmat. A katonai művelet csak arra jó, mint a sebtapasz: eltakarja a sérülést, de nem oldja meg a problémát. Ahhoz mélyre kell hatolni, és kitisztítani a sebet, ami mindenkinek fájni fog – mondta a Magyar Hangnak Borgula András író-rendező, a Gólem Színház alapítója, aki tüzértisztként szolgált az izraeli hadseregben, majd a Tel-Avivi Egyetem színházrendező szakán tanult. – Ez a támadás nem az izraeli–palesztin konfliktusról szólt – tette hozzá Dániel (aki kérésére nem a saját nevén szerepel a cikkben). Az évekig Izraelben élt és ugyancsak a hadseregben szolgált férfi szerint a terroristák nem tiltakozni akartak a gázai helyzet ellen, „hanem az utolsó emberig meg akarták semmisíteni a zsidókat”. – Ez egy iszlám fundamentalista terrorszervezet akciója volt – az embertelen pusztítás céljával. A rettenet jött át a kerítésen, amire senki sem számított – tette hozzá.

Amikor a nagybátyám megosztott az interneten egy videót, rögtön felismertem az utcánkat. Vagy öt ház romba dőlt, köztük volt a miénk is – mondja Ramadan Meghari, akihez éppen most érkeztek a barátai, hogy részvétet nyilvánítsanak a fiúnak. Múlt héten kedden, egy délutáni rakétatámadás során haltak meg a szülei Gázában. A kőbányai lakásban a palesztin fiatalok némán néznek maguk elé, úgy hallgatják a fiú beszámolóját, aki elmeséli: ahogy meglátta a videót, azonnal felhívta a nagybátyját, aki akkor még nem tudta megmondani, családja túlélte-e a támadást. Később azonban világossá vált, hogy szüleinek esélye sem volt a túlélésre. A rakétatámadásban testvéreit és az unokatestvéreit – összesen 51 hozzátartozóját – is elveszítette, mivel sokan éppen ide, ebbe az utcába menekültek a bombázások elől.

• Hogyan éltek a háború előtt Gázában?
• Mennyire áll ki a gázai lakosság a Hamász mellett?
• Mit gondolnak a hazai palesztinok a magyar kormány hozzáállásáról?
• Mit kellene tennie Izraelnek a helyzet rendezéséhez, és miért nem teszik meg mégsem a zsidó állam vezetői?
• Hogyan lehet egy terrorszervezet szomszédságában élni?
• Hogyan osztja meg a magyar zsidókat Orbán Viktor?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/43. számában találja. Vegye meg november 2-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!