Grósz Andor: Ez a civilizált emberiség és a terrorizmus háborúja

Grósz Andor: Ez a civilizált emberiség és a terrorizmus háborúja

Grósz Andor (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Nyugodtan élhetünk, nincs okunk rettegni. Azt gondolom, hogy ma jobb Magyarországon zsidónak lenni, mint egy sor európai országban, vagy akár az Amerikai Egyesült Államokban – fejtette ki lapunknak adott interjújában Grósz Andor, a Mazsihisz májusban megválasztott elnöke. Szerinte a magyar kormány izraeli-palesztin konfliktussal álláspontja a zsidóság számára egy pozitív irányvonal, amely a progressziót képviseli, nem pedig a visszalépést, amire sajnos szép számmal látunk példát a nyugati világban. 

Grósz Andor reagált Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijának kritikus észrevételeire is, miszerint a Mazsihisz az áldozati szerepre alapozza identitásmodelljét. – Elvárjuk, hogy mindenki tartsa tiszteletben a mi megközelítésünket, például a holokauszttal kapcsolatban – szögezte le, az EMIH-re utalva pedig megjegyezte: egy hegemóniára törekvő szemléletmódot alkalmaznak, amely nem szolgálja a felekezetek közötti nyugalmat és megbékélést.

• Mi a véleménye arról, hogy a Türk Tanács ülésén és azt követően is Orbán Viktor szó nélkül hagyta Erdogan Izrael-ellenes megnyilvánulását és azt, hogy a klub tagjai támogatják a Hamász törekvéseit?
• Zavarja-e, hogy a Mi Hazánk és Lázár János miniszter rehabilitálná Horthy Miklóst?
• Milyen feladatokat lát a Mazsihisz előtt?
• Osztja-e Radnóti rabbi azon álláspontját,
miszerint az EMIH a „lubavicsi haszid szekta magyar leányvállalata és 100 százalékig NER-kompatibilis”?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/46. számában találja. Vegye meg november 23-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!