Gyengíti az orosz befolyást a posztszovjet térségben a háború

Gyengíti az orosz befolyást a posztszovjet térségben a háború

Vlagyimir Putyin orosz (j) és Kaszim-Zsomart Tokajev kazahsztáni elnök 2022. november 28-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev)

Az orosz-ukrán háború nem hagyja érintetlenül a posztszovjet térségen belüli viszonyokat sem. A régióra saját befolyási övezeteként tekintő Oroszországnak immár itt is meg kell küzdenie a dominancia fenntartásáért. Nem hanyagolhatja el az úgynevezett közel külföldet, mint tette ezt az elmúlt évtizedekben. A régió országai az orosz inváziót látva összerezzentek, és féltik a szuverenitásukat. De a nagyhatalmak és regionális hatalmak aktivitása is megnövekedett a térségben. Hogyan hat ezekre az országokra a háború? Miként viszonyulnak az Oroszországgal szemben kivetett szankciókhoz? Milyen lehetőséget jelent számukra az orosz emigrációs hullám? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Már vagy 10 millióan nézték és hallgatták meg Emomali Rahmon őszi feltűnést keltő Putyinhoz intézett monológját a Youtube-on. A tádzsik elnök a közép-ázsiai országok és Oroszország találkozóján arra emlékeztette az orosz elnököt, hogy a Szovjetunió is akkor esett szét, amikor kevés figyelmet szentelt az ország kisebb népeinek. Rahmon hiányolta országa iránt a tiszteletet, de még inkább az orosz gazdasági befektetéseket. Kissé zavaros, inkább Moszkvára a hatékonyabb kiállása érdekében nyomást gyakorolni szándékozó, semmint felelősségre vonó felszólalásában a tádzsik elnök megemlítette a mozgósítás elől a térségbe menekült oroszokat, és Kínára utalva odaszúrta, hogy a régióban vannak Oroszországon kívül más szereplők is. Rahmont országa megszokott nehéz gazdasági helyzete mellett az inspirálta e felszólalásra, hogy a Kirgizisztánnal folyó határvitájában nagyobb támogatásra serkentse Moszkvát. Mint ahogy szintén az ősszel Örményország azért orrolt meg a Kremlre, és fenyegetőzött azzal, hogy kilép az ODKB-ből (Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete), mert Jereván több védelmet várt tőle Azerbajdzsánnal szemben.

Az orosz-ukrán háború nem hagyja érintetlenül a posztszovjet térségen belüli viszonyokat sem. A régióra saját befolyási övezeteként tekintő Oroszországnak immár itt is meg kell küzdenie a dominancia fenntartásáért. Nem hanyagolhatja el az úgynevezett közel külföldet, mint tette ezt az elmúlt évtizedekben. A régió országai az orosz inváziót látva ugyanis összerezzentek, és féltik a szuverenitásukat.

Már vagy 10 millióan nézték és hallgatták meg Emomali Rahmon őszi feltűnést keltő Putyinhoz intézett monológját a Youtube-on. A tádzsik elnök a közép-ázsiai országok és Oroszország találkozóján arra emlékeztette az orosz elnököt, hogy a Szovjetunió is akkor esett szét, amikor kevés figyelmet szentelt az ország kisebb népeinek. Rahmon hiányolta országa iránt a tiszteletet, de még inkább az orosz gazdasági befektetéseket.

A nagyhatalmak és regionális hatalmak aktivitása is megnövekedett a térségben.

• Hogyan hat a térség országaira a háború?
• Miként viszonyulnak az Oroszországgal szemben kivetett szankciókhoz?
• Milyen lehetőséget jelent számukra az orosz emigrációs hullám?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!