Lecsukták a polgármestert: a faluban már a halottak miatt aggódnak

Lecsukták a polgármestert: a faluban már a halottak miatt aggódnak

Vízköpő Tornanádaskán omladozó vályogházzal (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Négyen állunk a tornanádaskai Akácos úton: az idő és a viszontagságok alatt összeroskadt nyugdíjas kőműves, Horváth József, két fiatalember kicsit előrébb és én. Velem szemben a település futballpályája, azon rozsdás kapuk, rajta egy konténer, körülöttük rengeteg szemét. A háttérben épp befut vagyis bebattyog Miskolcról a megye leglassabb vonatjárata a vasútállomásra. A két melegítős, gyanakvóan figyelő srác mögül keserédes mulatós szól, az árokparton heverő kóbor pitbullok között maszatos arcú gyerekek görgetnek egy ki tudja, honnan kiszakadt kiskereket. Oldalvást egy mező van, onnan egy asszony érkezik, hátán szőnyegbe csomagolt gallyakkal. Később kiderül: ő Horváthné.

– Nem tudjuk, miért csukták le – mormogja József, amikor a helyi polgármesterről kérdezem. – Biztos rossz fát tett a tűzre – feleli halkan, de kicsit azért mosolyogva a felesége.

Tamót bekasztlizták, de az emberei figyelnek

Tornanádaskai vizitünk apropója, hogy Beri Tamás – vagy, ahogy a Magyarország legészakibb pontján fekvő településén hívják a polgármestert: Tamó – letartóztatását rendelte el március végén a Miskolci Járásbíróság hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt. A nyomozás adatai szerint Tornanádaska első embere két önkormányzati képviselőtől azt kérte egy telefonbeszélgetés során, hogy ha valaki szidja őt, azt próbálják meg „lefenyíteni”, egyiküknek ezért 50 ezer forintot ígért. Ezenfelül a bíróság közleményében szó volt még fiktív munkáltatásról és más vagyonkezelési kötelezettségek megszegéséről, tűzifával való trükközésről, valamint jogszabályi engedély nélkül végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenységről, magyarán a gyanú szerint a polgármester üzletszerűen adott kölcsön pénzt másoknak. És mivel tizenhárom évvel ezelőtt Berit egyszer már letartóztatták a családtagjaival együtt uzsora jellegű bűncselekmények miatt, ezért rákérdezek Józsefnél, tud-e arról, hogy Tamó esetleg kamatot számolt fel a rászorulóknak adott gyorssegélyekre.

• Mit köszönhet a falu Tamónak?
• Miért szorulnak sokan a polgármester segítségére?
• Lesz-e kihívója a településvezetőnek június 9-én?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 18-ig kapható 2024/15. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!