Hiába a 350 milliárdos kiadáscsökkentés, gondok lesznek a gazdasággal a jövő évben

Hiába a 350 milliárdos kiadáscsökkentés, gondok lesznek a gazdasággal a jövő évben

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) évzáró ünnepi közgyűlésén a Mercure Budapest Castle Hill hotelben 2021. december 9-én. (MTI/Bruzák Noémi)

Csütörtök este Varga Mihály pénzügyminiszter közölte, 350 milliárd forintnyi állami beruházást elhalasztanak, és ezzel a lépéssel ugyanennyivel növelik Magyarország idei pénzügyi tartalékait. Nem meglepő a bejelentés, mert csak novemberben 1009 milliárd forinttal nőtt az államháztartási deficit, és így az év első 11 hónapjában annak mértéke csaknem elérte a négyezer milliárd forintot.

– Az elindított beruházások leállítása káros, mert olyan ez, mintha egy autót behúzott kézifékkel igyekeznénk tovább hajtani” – mondta lapunknak Bod Péter Ákos közgazdász-professzor. A szakértő szerint az alapvető hiba a hiány elfutása volt, amit utólag legfeljebb kozmetikázni lehet, de jó megoldás nincs. A hiányt ugyanis jelen helyzetben csak adósságpapírokkal lehet csak finanszírozni, ami most jelentősen többe kerül, mint amennyibe egy évvel ezelőtt került volna. Ezt a felárat pedig az elkövetkező tíz évben kell majd visszafizetni az országnak.

A Portfólió elemzése szerint az állami beruházások halasztásának az is célja, hogy úgy mérsékeljék az év végén az államadósság rátáját, hogy közben ne csökkenjenek a költségvetés likvid tartalékai.

• Miért kongatja még Matolcsy György is a vészharangot?
• Mi lett volna a becsületes megoldás?
• Hogyan kerülheti el a csapdát egy új kormány?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!