Hiába a kritika, Netanjáhú folytatja a kegyetlen háborút

Hiába a kritika, Netanjáhú folytatja a kegyetlen háborút

A harcok elől délre menekült palesztin civilek ételosztáson a Gázai övezet Egyiptommal határos Rafah településén 2023. december 20-án (Fotó: MTI/AP/Hatem Ali)

Egyre több helyről bírálják Benjámín Netanjáhú kormányát a gázai események miatt, a izraeli miniszterelnök pedig egyenes úton halad afelé, hogy diplomáciai kudarccá változtassa eddigi katonai sikereit. A kritikák már nemcsak az arab országokból érkeznek, hanem olyan szervezetektől és államoktól is, amelyek sosem voltak vádolhatók palesztinbarátsággal. Sőt, újabban már Izraelen belül is egyre többen bírálják a gázai akciót, ami azért is meglepő, mert kezdetben széles körű társadalmi egyetértés övezte Netanjáhú lépéseit.

Ami az Európai Uniót illeti, legutóbb Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő fogalmazott meg kemény kritikát Strasbourgban, amikor kijelentette, hogy a gázai pusztítás mértéke példa nélküli a történelemben, még azzal összehasonlítva is, ami a második világháborúban lebombázott német városokban történt. A mostani pusztítás felülmúlja a drezdai és kölni bombázást, az események ma már inkább hasonlítanak arra, mint ami a második világháborúban Hamburgban történt, ahol az épületek és az infrastruktúra kétharmada megsemmisült. Az uniós politikus emellett elmondta: a halálos áldozatok számát még nem lehet teljes pontossággal megbecsülni, de elérheti akár a 20 ezret is.

• Veszélyben Washington támogatása?
• Miért kritizálják Netanjáhút a hazájában?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023-as karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg január 4-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!