Falnak vezette az országot, miért hozzák vissza külügyminiszterként Cameront?

Falnak vezette az országot, miért hozzák vissza külügyminiszterként Cameront?

Rishi Sunak (Fotó: Flickr)

Fotó: Lauren Hurley / No10 Downing Str

Összeállt az új kormány Nagy-Britanniában, ez pedig okozott még meglepetéseket David Cameron visszatérésén túl is. Gálik Zoltán külpolitikai szakértőt kérdeztük.

A vártnál meglepőbben alakult a The Guardian szerint Rishi Sunak kabinetátalakítása, és nem kizárólag az egykori miniszterelnök, David Cameron visszatérése miatt. A brexit-ügyben évekig lavírozó, majd országát végül népszavazásba vezető, azt pedig elvesztő politikus külügyminiszterként tér vissza, az inkább jobboldali Suella Braverman belügyminiszternek pedig mennie kell.

Mi van a radikálisokkal?

Kívülálló számára nehezen felfejthető, ki mennyiben keményvonalasabb vagy mérsékeltebb, és aktuálisan mi az, ami már nem vállalható a brit kormány számára. Bravermant például azért menesztették, mert keményebb fellépést követelt a palesztinpárti tüntetőkkel szemben. A Guardian-en Bravermant szélsőjobboldali képviselőként emlegették, akinek nézetei sok rokonságot mutatnak Marine Le Pen elképzeléseivel. Egyúttal az Ipsos október végi felmérése azt találta, hogy a közvélemény 51 százaléka nem támogatja a politikust, míg 16 százalék igen.

Ahogy viszont egy jobboldali kikerült, úgy lett a kabinet tagja egy – illetve több – másik. A korábbi lakásügyi miniszter, Esther McVey a kabinetiroda minisztere lett. A Sunnak máris arról beszélt, hogy ő lesz a józan ész hangja, aki letöri majd a mindenféle woke kísérleteket. A toryk elnöki székébe ülő Richard Holden ugyanakkor visszautasította, hogy McVey-t woke-ellenes miniszternek nevezték volna ki. Viszont azt sugallta ő is, hogy McVey lehet a kormányban az új Braverman. Amikor a pártelnököt arról kérdezték, mit jelenthet a józan ész miniszterének lenni, ő az egyetemi szólásszabadságról kezdett beszélni. Közismert téma a jobboldalon, hogy Nyugat-Európa felsőoktatási intézményeiben felerősödött a woke-nak nevezett jelenség, ennek révén pedig politikailag nem kellőképp korrekt gondolatokat és megszólalókat kezdtek cenzúrázni vagy kitiltani.

Suella Braverman valóban radikális nézeteket vallott Gálik Zoltán külpolitikai szakértő szerint, szorgalmazta például a menedékkérők áttelepítését Ruandába, amelyet biztonságos országnak nevezett. Az ezzel kapcsolatos bírósági perben egyébként szerdán lesz ítélethirdetés. A korábbi belügyminiszter nagyon radikálisan akarta megoldani az egyes problémákat, a hajléktalanokkal kapcsolatban is volt néhány keresetlen megjegyzése. Támogatói is akadtak mint a brit kormány jobbszárnya képviselőjének, és még politikai ambíciói is kibontakozhatnak majd, ha a konzervatívok esetleg ellenzékbe kell vonuljanak. Esther McVey emellett valóban szintén a párt radikális szárnyához tartozik. De a Corvinus egyetemi docense szerint érdemesebb a kulcsfontosságú pozíciókat, tehát a kül- és belügyet, valamint mondjuk a pénzügyet nézni. Ezekben márpedig mérsékeltebb politikusokat találhatunk.

Cameron visszatérése

David Cameron közben visszatért külügyminiszterként, visszautasítva egyúttal, hogy csak mert a parlament felsőházának, azaz a Lordok Házának tagja, rossz választás lenne a külügyminiszteri posztra. A BBC-nek arról beszélt, hogy reméli, hat év miniszterelnökség alatt hasznos kapcsolatokat alakított ki, amelyekkel most segíteni tudja majd Rishi Sunak munkáját. Cameron egyértelművé tette, hogy támogatni szeretné a kormányfőt munkájában. A kincstár illetékes bizottsága közben jelentésében azt találta, a Greensill Capitalért való lobbizása a megfelelő ítélőképesség hiányát mutatta. Cameron leszögezte, hogy amióta elhagyta a Képviselőházat, a legfontosabb feladata az Alzheimer’s Research UK elnöklése volt. A külügyminiszterségért viszont most lemondott erről, ahogy minden egyéb pozíciójáról is. A volt miniszterelnök egyúttal sietett megnyugtatni mindenkit, hogy elszámoltatható lesz a megfelelő bizottságok előtt.

Cameron visszatérése valóban rendkívülinek mondható a szakértő szerint, minthogy brit miniszterelnökök nem szoktak visszajönni csak így. Kétélű fegyvert jelenthet az egykori kormányfő Sunak számára. Hiszen Cameron egyértelműen egy másik politikai korszak képviselője, ráadásul nagyon kritikus is volt Sunak kormányával kapcsolatban. Az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett lándzsát törő, centrista politikus Cameron, aki a szociális rendszer megreformálását egészen más elvek alapján vinné végbe, mint a konzervatív párt jelentős része. Az öröksége viszont súlyos teherként nehezedik rá: hatalmas megszorítócsomagot jelentett be a 2010-es évek elején, amelyet a britek máig nyögnek, egyben „óriási történelmi hibát követett el, amikor belevitte az Egyesült Királyságot a népszavazásba, majd azt ráadásul el is veszítette.” Úgyhogy nem biztos még, hogy ő volt a legjobb választás Sunak számára.

Középutas politika

Az eddig mérsékeltnek elkönyvelt külügyminisztert, James Cleverlyt a kormányfő áthelyezte a belügybe, és hozzátette azt is, hogy Jeremy Hunt marad a kancellár. Sokan ezt is a középre való húzás jeleként értelmezték, a párt jobb széle aggódva is követte a fejleményeket. Lemondott a környezetvédelemért felelős miniszter, Thérèse Coffey, azt állítva, hogy most hátrébb lép kicsit, miközben Rachel Maclean lakásügyi minisztert menesztették, ezzel csalódást okozva számára.

Az biztosnak látszik, hogy egy középutas politikához tér most vissza a miniszterelnök – fejti ki Gálik Zoltán. A Corvinus egyetemi docense felidézi, David Cameron lemondása óta folyamatosan radikalizálódott a brit konzervatív párt, jött Theresa May, aztán egyenesen Boris Johnson. A mostani kormányfő, Rishi Sunak nagy útkeresésben volt az elmúlt évben. Most viszont menesztett Suella Braverman mellett másokat is, akik a párt jobboldali szárnyához tartoztak, helyettük pedig mérsékeltebb politikusokat vitt a kormányba. Gálik szerint ezzel megpróbálja visszakormányozni középre a pártot a jövőre esedékes választások előtt.

Lehet esélyük az átalakítással a toryknak? Ha ránézünk a számokra és felmérésekre, Gálik szerint egyelőre nem sok. Nagyon tartja a Munkáspárt az előnyét, és azokon a kritikus helyeken, amelyeken sikerült 2019-ben nagy áttörést elérni, ott is visszaesett a toryk támogatottsága. Volt most néhány időközi választás, amelyen szintén súlyos vereségeket szenvedtek, a Munkáspárt évtizedes tendenciákat fordított meg.