Ausztriában fizetnek a közmédiáért

Ausztriában fizetnek a közmédiáért

Az osztrák közmédia központja Bécsben (Forrás: Wikipedia)

Lesöpörte Ausztria parlamenti többsége a magántulajdonban álló kiadók tiltakozását, és megszavazták kormány által kidolgozott törvényjavaslatot, amelynek lényege, hogy marad a tévéadó, és még több pénzt kap a közmédia.

A jegy- vagy az adóellenőrök nem tartoznak a társadalom népszerű tagjai közé. Ausztriában hozzájuk hasonlóan alacsony a megbecsültsége azoknak a revizoroknak is, akik a GIS, vagyis az úgynevezett információszolgáltatási adó – az egyszerűség jegyében mondjuk tévéadónak – behajtásáért felelnek. Az osztrákok ebből finanszírozzák az ORF közmédiát, vagyis az Osztrák Rádió és Televízió rádiós és televíziós csatornáit, internetes hírszolgáltatását.

Bő másfél évvel ezelőtt egy ilyen GIS-revizorral került összetűzésbe egy bécsi lakás bérlője, aki engedetlenségből utasította el a tévéadó megfizetését. A revizor a hátraléka behajtása miatt látogatta meg őt. Amikor kinyitotta az ajtót, az ellenőr egyszerűen bedugta a lábát az ajtó résébe, és vehemensen követelte a tartozás kifizetését. Az érintett ezt a Profil című hetilapnak idézte fel. A férfi a történtek után petíciót indított, az akcióból pedig valóságos népmozgalom kerekedett: tavaly októberig több mint 300 ezren írták alá a tévéadó-ellenes kezdeményezést.

Vagyis Ausztriában – Magyarországgal ellentétben – nincs ingyen az állami médiaszolgáltatás.

• Mi a különbség az osztrák és a magyar közmédia között?
• Miért nyúlt hozzá az osztrák kormány az állami tévé finanszírozásához?
• Mit szólnak mindehhez a helyi magánkiadók?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 11-én megjelent, 2023/32. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Ausztria, ORF