„Nem véletlen, hogy ez a gyár nem Németországban, vagy nem máshol, Nyugaton valósul meg”

„Nem véletlen, hogy ez a gyár nem Németországban, vagy nem máshol, Nyugaton valósul meg”

Megkezdődtek a munkálatok a leendő akkumulátorgyár területén Iváncsán (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

A teljes ellenzéket megmozgatta a kormánynak az az akciója, amellyel borsot tör a dunaújvárosi önkormányzat orra alá. Az ellenzéki vezetésű várost lényegében megfosztanák iparűzésiadó-bevételei jelentős részétől. Mindezt úgy, hogy a dunaújvárosi járásban található négy kistelepülésnek csatornáznák át az iparváros közteher-bevételeit. A Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke kezdeményezésére – a gödi Samsung-gyár által teremtett tavalyi precedenst alapul véve – különleges gazdasági övezetté nyilvánítanák a rácalmási Hankook-gyárat, valamint az iváncsai ipari parkot, így a megyei közgyűlés elnöke, Molnár Krisztián döntheti el a jövőben, kinek jusson, és kinek ne az ipariadó-befizetésekből.

A négy település összlakossága is csupán a negyede-ötöde Dunaújvárosénak, ám egy szál összeköti őket. Bár Molnár Krisztián minapi nyilatkozata szerint a négy kistelepülésből csak egy helyütt van kormánypárti vezetés, a megyei közgyűlés fideszes elnöke ebben a vonatkozásban „nem bontotta ki az igazság minden szeletét”.

• Milyen trükkel veszi el a Fidesz az iparűzési adót Dunaújvárostól?
• Hogyan fogadják a helyiek Iváncsán az új akkumulátorgyárat?
• És miképp függ össze e két ügy?

A teljes cikket a Magyar Hang május 28-án megjelent 2021/22. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!