Elárulta a MÁV, mennyi ország- és vármegyebérletet adtak el

Elárulta a MÁV, mennyi ország- és vármegyebérletet adtak el

Credobus Inovell 12 típusú autóbusz a Volánbusz Zrt. győri rendezvényén 2022. október 26-án (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Megdobta az országbérletek iránti keresletet, hogy júliustól immár az intercityvonatokon is lehet velük utazni. Egyebek mellett ez derül ki a MÁV lapunk érdeklődésére kiadott adataiból. A közlekedési társaságok júliusban 36 ezerrel többet adtak el az országos bérletbŌl, mint az előző hónapban. Ugyanakkor az államnak a zsebébe kell nyúlnia az olcsó bérletek miatt.

Az új, 30 napra érvényes bérlettípusokat május 1-jével vezették be. A bejelentés idején még úgy tűnt, hogy az országbérlettel a MÁV, a GYSEV és a Volán járatain (teljes áron) 18 900 forintért be lehet járni az egész országot, ám kiderült, hogy ez így nem stimmel. A feláras – például intercity – járatokra nem volt érvényes. Ellenben aki nem sietett, és hajlandó (volt) nagy távolságot is a gyakran megálló járatokkal utazni, az kedvezményes áron ülhetett fel a szerelvényekre. A megyei bérletek jórészt kiváltották a helyközi bérleteket, mert az új típusú okmánnyal olcsóbbá vált az utazás. Jónás Zoltán, a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület (Derke) elnöke a Magyar Hangnak korábban azt mondta: a viszonylatalapú helyközi bérletek esetében már 5 kilométeres távolság felett olcsóbb megyebérletet váltani.

Országbérletek

A lapunk által a MÁV-tól közérdekűadat-igényléssel kikért számok arról árulkodnak, hogy az országbérletek elfogadása az intercityjáratokon megdobta a keresletet. Továbbá az eladott vármegyebérletek száma is folyamatosan növekedett a bevezetés utáni hónapokban.

• Milyen tendencia rajzolódott ki az ország- és vármegyebérletek forgalmában, és milyen számokat láthatunk?
• Melyik megyékben volt a legnagyobb és a legkisebb kereslet a vármegyebérletekre?
• Mennyibe került az államnak erre az évre az új rendszer?
• Még mindig akad buszjárat, amelyiken nem működik a leolvasó berendezés. Mit reagált a problémára a Volánbusz?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap szeptember 22-én megjelent, 2023/38. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!