Politikai földindulást hozhat az élelmezési válság

Politikai földindulást hozhat az élelmezési válság

Fotó: Unsplash/Darla Hueske

Sorra kongatják meg a vészharangot a világ vezető politikusai azok után, hogy egyre aggasztóbb hírek érkeznek az Ukrajnában veszteglő, exportra szánt gabona sorsáról. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) értesülései szerint közel 20 millió tonna gabonaszállítmány rekedt az ukrajnai kikötőkben, ráadásul ez még az előző aratásból származik, vagyis csak a probléma első része. Oroszország Ukrajnával együtt a világ gabonakészletének harmadát termeli meg, és legalább ilyen fontos, hogy Belarusszal együtt a világ műtrágyatermelésének 40 százalékát adja, vagyis utóbbi hiánya miatt hamarosan a konfliktusban nem érintett országok termelése is csökkenhet.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár arra figyelmeztetett, hogy a kibontakozó világméretű élelmezési válság akár évekig is eltarthat. A jelek szerint ez a krízis rendkívül sok konfliktus melegágya lehet a világon, amelyeknek a kezelésére egyelőre senki sem készült fel.

• Miért annyira aggasztó a helyzet Egyiptomban?
• Iránban is megmozdulnak az emberek?
• Mely országokban fenyeget még konfliktussal az élelmezési válság?

A teljes cikket a Magyar Hang május 27-én megjelent, 2022/22. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!