Leváltották a hajdúdorogi főrendőrt biciklilopás gyanúja miatt, majd visszahelyezték

Leváltották a hajdúdorogi főrendőrt biciklilopás gyanúja miatt, majd visszahelyezték

A hajdúdorogi polgárőrség kerékpárja (elől), amelyet magához vett és átfestett a rendőrőrsparancsnok (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Három éve feljelentették a hajdúdorogi rendőrőrs parancsnokát. A gyanú szerint ellopta és átfestette a polgárőrség felmatricázott kerékpárját. A rendőrt felfüggesztették. Mivel a bicikli azonosítószámos volt, az eset sima ügynek tűnhetett. Az ügyészség azonban arra jutott: nem történt bűncselekmény. Majd – mintha mi sem történt volna – visszahelyezték korábbi beosztásába a rendőrt. Mindkét esemény nagy hullámokat vetett a városban. Oknyomozásunkat a Nemzeti Védelmi Szolgálat is lefülelte.

Hajdúdorog az utóbbi években kétszer bizonyosan összerezzent: előbb akkor, amikor a helyi rendőrőrs parancsnokát a nyomozók bűncselekmény gyanúja miatt elvitték. Majd idén nyáron a visszahelyezése hírére. Egy 8000 lakosú kisváros túl kicsi ahhoz, hogy ilyesfélék titokban maradjanak. Ennyit bizonyosan állíthatunk; egyebet viszont keveset. Merthogy minél mélyebbre ástam a rendőr példátlan ügyében, annál több árnyalat mutatta meg magát. Úgy, mint ahogy egy hagyma feltárulkozik: minden egyes lefejtett héj újabb tónusokat és történetszálat tett láthatóvá. Nem igazságtételre vállalkozunk. De arra igen, hogy bemutassunk egy, a várost jelentősen megosztó, vihart kavaró történetet.

Ez az ügy nem eltűnt milliárdokról szól: a hajdúdorogi őrsparancsnok és a polgárőrök ellopott fehér biciklije körül forog. Benyomásunk szerint ezért értik sokan, milyen kényes helyzet állt elő a kisvárosban; azt viszont kevesebben: az ártatlanság vélelme a rendőrt is megilleti. Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) közel 500 biciklijéből kettő jutott 2014-ben a Hajdúdorogi Görög Demeter Polgárőr Egyesületnek. A férfivázas kerékpárt a helyi főrendőr – aki egyébként papíron maga is polgárőr – vette magához az egyesületi elnök, Oláh Gábor tudtával, és használta munkája során és szabadidejében egyaránt.

• Ki és miért jelentette fel az őrsparancsnokot?
• Milyen ügyekben zajlott eljárás, mivel indokolták az eljárás megszüntetését?

• Miért úszta meg a rendőr a szabálysértési eljárást is?
• Mivel indokolta a megyei rendőr-főkapitányság az érintett zsaru visszahelyezését?
• Miként vélekednek a helyi lakosok az ügyről és mit szól az ügyhöz a polgármester?
• Hogyan fülelte le a Nemzeti Védelmi Szolgálat oknyomozásunkat?
• Milyen körülmények miatt nem engedhette a testület a rendőr kezét?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/44. számában találja. Vegye meg november 9-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!