Sikerül megszabadulni Netanjahutól?

Sikerül megszabadulni Netanjahutól?

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a Likud párt elnöke beszél a jeruzsálemi parlamentben 2021. május 30-án (Fotó: MTI/EPA/Flash 90 pool/Yonatan Sindel)

Nincs könnyű helyzetben Benjamin Netanjahu, miután múlt héten egy izraeli újság, a Calcalist nyilvánosságra hozta, hogy az egykori miniszterelnök regnálása idején az NSO Group Pegasus kémprogramjával megfigyelték a kormányfő lemondása érdekében szerveződő fekete zászlós civil mozgalom vezetőit. Az izraeli törvények szerint csak bírói engedéllyel vagy a legfőbb ügyész jóváhagyásával lehetett volna lehallgatni a célszemélyeket, azonban a rendőrség ezek egyikével sem rendelkezett. A Calcalist szerint ráadásul olyan polgármesterek telefonjára is feltelepítették a programot, akik korrupció gyanújába keveredtek, de a célszemélyek között volt egy vezető politikus munkatársa is, akit azért hallgattak le, hogy információkat szerezzenek a politikus esetleges viselt dolgairól. És bár az izraeli rendőrség szerint a programot a törvényi keretek betartásával alkalmazták, egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy a választók Netanjahut látják a lehallgatások mögött.

Az izraeli ellenzék vezetőjének szerepében tetszelgő politikusnak más ügyei is akadnak, amelyek jóval súlyosabb következményekkel járhatnak, mint bármi más. Ismert: a politikus ellen 2017-től több korrupciós ügyben is eljárást indítottak, amelyek közül három el is jutott a vádemelésig. A csalással, hűtlen kezeléssel és kenőpénz elfogadásával vádolt vezető miatt aztán évekig tartó politikai válság köszöntött Izraelre, mert az illiberális politikus mindenáron hatalmon akart maradni, hogy mentesüljön a bírósági eljárás alól. A hatalmi sakkjátszmát azonban Donald Trump és Orbán Viktor szövetségese végül elveszítette, mert egy nyolcpárti koalíció – amelyben nemcsak az arab iszlamisták, hanem a zsidó ultranacionalisták is helyet kaptak – többséget tudott maga mögé állítani a Kneszetben.

Így ért véget Netanjahu 12 éves miniszterelnöksége, és ez egyben azt is jelentette, hogy nem kerülheti el a büntetőpert, ami akár börtönbüntetéssel is végződhet. Január közepén azonban az ABC News úgy értesült egy, a bírósági tárgyalásra rálátó forrástól, hogy az egykori miniszterelnök vádalkuról tárgyal.

• Mi történne egy vádalku esetén?
• Milyen esélyei vannak annak, hogy a Likud-vezér távozzon a színről?
• Milyen változásokat idézne elő az izraeli belpolitikában, ha Netanjahu távozna?

A teljes cikket a Magyar Hang január 28-án megjelent, 2022/5. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!