Sikerült áramot sugározni az űrből a Földre

Sikerült áramot sugározni az űrből a Földre

Illusztráció: Caltech

A megújuló energiákkal nem az a legnagyobb probléma, hogy nem lehet velük elég áramot termelni, hanem az, hogy igencsak hullámzó a teljesítményük. A szél nem fúj mindig és a nap sem süt éjszaka, ezért szükség van a folyamatosan megbízható teljesítményt nyújtó erőművekre is, melyek jellemzően vagy fosszilis vagy nukleáris energiahordozókat használnak. Erre a problémára a hatékonyabb energiatárolás jelenthetne megoldást, ám a jelenleg ismert és használt akkumulátorok kapacitása csak korlátozott mértékben növelhető, ráadásul az előállításuk sem nevezhető zöld technológiának. Vannak ugyan környezetkímélőbb eljárások is, a gravitációs elven működő energiatárolásról már lapunkban is olvashattak, ám ezek kapacitása szintén korlátos.

A másik megoldást az jelentené, ha magát az energiatermelést forradalmasítanánk. Erre is történnek kísérletek. A fúziós energia kutatására például rengeteg pénzt költenek az államok. Ám egyelőre ezek is kísérleti fázisban vannak.

Van azonban egy másik lehetséges válasz is: ha sikerülne elérnünk, hogy a zöld erőművek, melyek ma még hullámzó teljesítményt nyújtanak, megbízhatóan és államdóan tudnának áramot termelni. Ezen a téren is vannak próbálkozások, az árapály erőművek például sokkal egyenletesebb teljesítményre képesek, mint például a szélerőművek, de van egy egészen új technológia is: ha a napelemeket az űrbe telepítjük, ahol mindig süt a nap, és onnan sugározzuk le a megtermelt energiát.

• Miért nem csak sci-fi az eljárás?
• Hol kísérleteznek a technikával?
• Hogy néz ki az eljárás?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!