„A NATO-csatlakozás blokkolása a svéd baloldal malmára hajthatja a vizet”

„A NATO-csatlakozás blokkolása a svéd baloldal malmára hajthatja a vizet”

Szijjártó Péter és Tobias Billström (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

A Hamász izraeli terrorakciói, majd a konfliktus eszkalálódása nemcsak az orosz-ukrán háborúról, de a svéd NATO-csatlakozásról is elterelték egy időre a figyelmet. Pedig az ügy továbbra sem jutott nyugvópontra, a magyar kormány továbbra is vonakodik megadni támogatását, többek között egy a magyar jogállamiságot kritizáló svéd oktatóvideóra hivatkozva. De hogyan állnak a konfliktushoz a svédek? Mennyire téma az országban a vétó, tapasztalni-e miatta a magyarokkal szembeni ellenérzéseket? Erről kérdeztünk többeket is.

Lipcsey Andersson Emőke a nyolcvanas évek közepe óta Svédországban él, így láthatta azt is, honnan hová jutott a skandináv állam az elmúlt évtizedek során. Az írónő számítógép-nyelvészetet, irodalmat és zenét tanult odakinn, illetve Franciaországban, 2012 óta pedig tagja a svéd írószövetségnek (Sveriges Författarförbund). A párizsi Magyar Műhely köréből indult, főleg képversekkel, míg az utóbbi időben a próza felé fordult. Magyarul és svédül is jelennek meg művei.

Körülbelül egy évtizede meglehetősen hűvös a viszony Svédország és Magyarország között – értékelt megkeresésünkre az írónő. Mindez egyébként – tesszük hozzá – így függetlenedik is az északi politikai viszonyoktól. Hiába van épp a svédeknél jobboldali vezetés, a svéd-magyar kapcsolatban ez nem sok változást jelent. Az említett oktatóvideó is még 2017-ben készült, benne több magyar nyilatkozóval is. Igaz, egy hasonló műsort persze nem tekinthetünk magas szintű állami megnyilatkozásnak, de a jellemző svéd álláspontot jól leírhatja. Lipcsey Emőke szerint a NATO-csatlakozás körüli huzavona csak tovább mérgesíti a helyzetet, miközben ő úgy látja, megvolna a lehetősége a viszony javulásának. 

• Könnyebben szót lehetne érteni a jobboldali koalícióval?
• Kinek kellene gesztusokat gyakorolnia?
• Mi a helyzet a svéd semlegességgel?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!