Szuverenitás fideszes kampánymezben

Szuverenitás fideszes kampánymezben

Varga Judit volt igazságügy-miniszter a szuverenitásvédelmi törvény parlamenti vitájában 2023. noveber 28-án (Fotó: Varga Judit Facebook-oldala)

Kár volt Deák Ferencnek a kiegyezési törvényről szóló 1867-es képviselőházi beszédét olvasni. A felszólalása kétséget nem hagyott afelől, hogy az előadója hatalmas tárgyi tudással, jogászi tehetséggel és politikai ügyességgel rendelkezik, emellett azt hitette el, hogy komoly ügyekről, amelyek az ország sorsát befolyásolják, a törvényhozásban felkészülten, több szempontból megközelítve érdemes beszélni annak érdekében, hogy a parlament által meghozott kötelező jogi normák minél jobban elősegítsék az ország fejlődését. Manapság ellenben olybá tűnik, hogy az országgyűlési viták célja és értelme a politikai ellenfelek lejáratása, szavainak kiforgatása, a hatalommal való visszaélés és a választási kampány erősen leegyszerűsített üzeneteinek alátámasztása. Lehet, hogy tényleg jobb nem olvasni olyan ma már nem élő parlamenti szónokok beszédeit, mint Deákét, Szilágyi Dezsőét, Kéthly Annáét vagy akár Antall Józsefét, mert akkor nem kell szembesülni azzal, hogy a színvonal kegyetlenül lezuhant.

Amikor például Varga Judit fideszes képviselő november 28-án az Országgyűlés ülésén dicsérőleg beszélt arról a „természetes magyar reflexről”, amelynek értelmében „Magyarország nem engedheti, hogy bárki korlátozza a függetlenségét és szuverenitását”, elszomorító volt, hogy tőle csak ennyire telik. Volt kormánytagként neki aztán igazán illene tudnia, hogy az országra számos külső befolyás hat, amelyek nagyon is korlátozzák az állam főhatóságát és cselekvési mozgásterét, így például az Európai Unió szerződései, amelyek számos hatáskört részben vagy egészben elvesznek a tagállamoktól. Az egykori miniszter azonban nem buta, csak fel kellett mondania a legújabb fideszes kommunikációs panelt, vagyis azt, hogy a NER elitje ezúttal a magyar szuverenitás, függetlenség tántoríthatatlan védelmezője, és többek között ezzel próbálja mozgósítani a nemzeti érzelmekkel átitatott szavazótáborát a jövő június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választásokra.

• Mire lesz jó a Fidesznek az új jogszabály?
• Mi köze midnennek az EP- és önkormányzati választási kampányhoz? 

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap 2023/50. számában találja. Vegye meg december 21-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!