Ügyeletek orvos nélkül

Ügyeletek orvos nélkül

A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselõ Bakos Ilona háziorvos fogadja a betegek telefonhívását miskolci rendelõjében 2020. március 24-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Sokszor nincs beosztott orvos, nem ritka, hogy csak az asszisztens van bent, ez súlyos betegbiztonsági kockázatot jelent – fejtette ki lapunknak a megreformálásra váró orvosi ügyeleti rendszerrel kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke. Lénárd Rita szavai szerint a kamara az alapellátás és a háziorvosi ügyelet átszervezésével kapcsolatban is leírta a javaslatait Pintér Sándor belügyminiszternek, a jelenlegi változtatás elvei ennek megfelelnek.

Jövő év januárjától az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányítása alatt működhet az alapellátási ügyeletet. Az elképzelésről elsőként a Népszava számolt be egy kiszivárgott dokumentumra hivatkozva, jelezve: orvosok helyett mentőtisztek, ápolók fognak szolgálatot teljesíteni. Ám a kormány és médiája részéről az ilyenkor szokásos fakenewsozás elmaradt, ehelyett a lap értesüléseit maga Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője erősítette meg.

Az átalakítás gyökeresnek ígérkezik: a páciensek segélyhívásai a mostani ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálat központi számára futnának be, itt a diszpécser egy alapos kikérdezés után döntene a beteg további ellátási lehetőségeiről.

• Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a napvilágot látott új rendszer bevezetése?
• Valóban jelent-e kockázatot, hogy nem orvosok, hanem mentőtisztek, képzett ápolók látják el a betegeket?

• Képes-e helyesen megítélni a helyzet súlyosságát telefonon keresztül egy diszpécser?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang július 16-án megjelent, 2021/29. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online !

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!