Újra erőre kap az illegális migráció?

Újra erőre kap az illegális migráció?

A tengerből kimentett kisfiú a Frontex járőrhajóján, Leszbosz szigeténél 2016 márciusában (Fotó: Reuters/Alkis Konstantinidis)

Öt ország, kilencszáz rendőr, ötven egyidejű házkutatás, 39 letartóztatott, 1200 lefoglalt mentőmellény, 150 hajó, ötven motor, sok ezer euró készpénz, fegyverek és drogok. Ez volt a mérlege annak az összehangolt rajtaütésnek, amelyet a brit hatóságok mellett négy uniós tagállam – Franciaország, Belgium, Hollandia és Németország – rendőrei hajtottak végre nemrég. „Ez volt minden idők legnagyobb olyan nemzetközi akciója, amely olyan bűnözői hálózatot célzott meg, amelyekről azt gyanítják, hogy kis hajókkal csempésznek be emberek ezreit az Egyesült Királyságba” – értékelte a rajtaütést és a letartóztatásokat a brit Nemzeti Bűnügyi Hivatal.

A német Der Spiegel hetilap szerint a most lefülelt csoport az elmúlt egy-másfél év során különféle lélekvesztőkön legalább 10 ezer illegális migránst juttatott a La Manche-csatornán át az Egyesült Királyságba. A britek szerint ez a vonatkozó időszak összes illegális határátlépésének úgy 10 százaléka. A német dpa hírügynökség szerint a többek között iraki és kurd származásúakból álló hálózat a hajók és a motorok 90 százalékát Németországban vásárolta, majd átvitte Belgiumba, és onnan csempészték át az embereket a szigetországba. Egy húsz fős fuvarért összesen átlagban 65 ezer fontot kértek az átkelőktől.

• Az olasz maffia fűtheti az erőszakot a határokon?
• Hogyan követeli az osztrák kormány az uniós migrációs szabályok átalakítását?
• Mi hogyan veszünk részt a megoldást kereső folyamatokban?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!