Ukrajna: gigantikus ellentámadás vagy esélytelen katonai akció?

Ukrajna: gigantikus ellentámadás vagy esélytelen katonai akció?

Háború Ukrajnában (Fotó: GeneralStaffUA/Twitter)

Egymillió fős, nyugati fegyverekkel felszerelt harci erőt állít fel Ukrajna, hogy visszaszerezze déli területeit Oroszországtól – nyilatkozta múlt héten a The Irish Timesnak Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, aki azt is elárulta, hogy Volodimir Zelenszkij elnök már utasította is az ukrán hadsereget, hogy foglalja vissza a megszállt tengerparti területeket, amelyek létfontosságúak az ország gazdasága számára. Hogy az ukrán hadsereg szándéka valós, azt jól mutatja, hogy Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes – aki egyben Ukrajna ideiglenesen megszállt területeinek reintegrációját felügyelő miniszter is – felszólította Herszon és Zaporizzsja megye lakóit az érintett területek azonnali elhagyására. A bejelentést követően rögtön megérkeztek a hírek az első eredményekről, azonban a szakértők egyelőre kételkednek az ukrán nyári offenzíva sikerében.

Mint ismert, az orosz hadsereg már a háború első napjaiban támadást indított Herszon, Zaporizzsja és Mikolajiv megye ellen. Az ukrán csapatok Mikolajiv városa felé vonultak vissza, azonban Voznyeszenszknél sikerült megállítaniuk az orosz előrenyomulást. Az orosz hadsereg azonban más irányban támadt, amelynek eredményeként végül elfoglalták Enerhodart, és megszerezték a zaporizzsjai atomerőművet. Ugyancsak eredményesnek bizonyult a Dnyepertől nyugatra elterülő Herszon városa elleni orosz támadás, amelynek sikere után az oroszok kialakították a saját közigazgatásukat, bevezették a rubelt, az iskolákban pedig az orosz tantervet (mostanra Herszon megye 95 százaléka, Zaporizzsja megyének pedig a 70 százaléka orosz kézen van). Sőt, a helyi oroszbarát vezetés még népszavazást is akart rendezni arról, hová tartozzon a jövőben ez a terület, erről a azonban egyelőre letettek. Mint korábbi cikkeinkben megírtuk, a déli megszállt területek ukrán lakossága ezután elmenekült vagy passzív ellenállásba kezdett, azonban a fegyveres ellenállás, a gerilla- vagy partizánharc eddig nem vált jellemzővé.

• Mi a helyzet a donyec-medencei fronton?
• Milyen sikereket mutattak fel az ukránok?
• Mi lehet az ukránok valódi célja?

A teljes cikket a Magyar Hang július 22-én megjelent, 2022/30. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!