A raszputyica beköszöntése alakítja át a harcokat

A raszputyica beköszöntése alakítja át a harcokat

A Burevij (Hurikán) ukrán rohamdandár katonái az egység frontszolgálatot megelőző kiképzésén egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Súlyos légicsapás érte a kercsi Zaliv hajógyárat a hét végén, amikor az ukrán légierő egy brit–francia cirkálórakétával lecsapott az orosz „Askold” Karakurt osztályú korvettre. Noha a támadást követő percekben az orosz média még azzal dicsekedett, hogy a 17 robotrepülőgépből 15 -öt megsemmisített a légvédelem, az első műholdfelvételek már egyértelműen azt mutatták, hogy jelentős károkat szenvedett az orosz korvett. A hadihajó – amely 2023 végén csatlakozott volna a fekete-tengeri flottához – így hónapokra kiesett a szolgálatból.

A hajó elleni akció azt mutatja, hogy az ukránok most újabb területeket keresnek, ahol sikereket arathatnak a megszálló erők ellen, ellensúlyozva a déli ukrán ellentámadás sikertelenségét. Utóbbira már nyár végén figyelmeztetett több szakértő. Az elemzők általában az ukrán légi támogatás hiányát emelték ki a harcokban, míg mások a gondosan kiépített Szurovikin-vonalban látják a kudarc fő okát. Az elmúlt hetekben az ukrán katonai vezetés a Zaporizzsjai területen fekvő Robotine és Verbove közelében is mérsékelte támadásainak számát, sőt néhány helyen védekezésre váltottak a meg-megújuló orosz rohamok miatt. A támadás visszafogása mellett szólt az is, hogy az ukránok a donecki Avgyijivka mellett óriási erejű orosz támadással szembesültek, amely megállítása a keleti frontvonal egyik fő feladata lett. Avgyijivkát egyelőre az oroszok nem tudták bekeríteni, azonban mostanra egyre többen figyelmeztetnek arra, hogy a település körüli harcok egy újabb Bahmutot eredményezhetnek, és lényegében megsemmisül a teljes infrastruktúra.

• Hol támadhatnak még az ukránok?
• Milyen kihívással szembesülnek most az ukrán és az orosz erők?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/45. számában találja. Vegye meg november 16-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!