Avgyijivka lett az új húsdaráló

Avgyijivka lett az új húsdaráló

Az ukránok kezén lévő magaslat Avgyijivkánál egy képernyőfotóról

Őrült módjára másznak, tucatjával esnek el. Rengetegen vannak – így jellemezte a támadó orosz csapatok harcmodorát Vitalij Barabas, az Avgyijivka városi katonai közigazgatás vezetője, aki szerint az orosz támadások egy pillanatig sem csillapodnak, pedig mostanra őrületes veszteségeket szenvedett itt az orosz haderő. De miért ennyire fontos Avgyijivka megszerzése Moszkvának?

Bár már most többen is Bahmuthoz hasonlítják Avgyijivka helyzetét, a két város stratégiai jelentősége alapvetően különbözik. A Donecki területi Bahmut hadászati szempontból jóval kevésbé mondható fontosnak, hiszen ebben a térségben még tucatnyi ilyen város van, amit az ukránok hasonló módon erődítettek meg 2014 után. Ráadásul még logisztikai szempontból sem volt jelentős, hiszen a főbb ukrán ellátási útvonalak egészen máshol húzódtak. Bahmut megszerzése elsősorban azért vált fontossá az oroszok számára, mert a város idővel az ukrán hősiesség szimbólumává nőtte ki magát, hiszen a kijevi vezetés bármi áron meg akarta tartani a települést. A városban folyó harcokról így folyamatosan tudósított az ukrajnai média, de a nemzetközi sajtó is csodálattal figyelte az ukrán ellenállást. Így kapta Bahmut a „húsdaráló” jelzőt, utalva az első világháború verduni csatájára, ahol több százezer francia és német katona vesztette életét.

• Mennyiben más Bahmut és Avgyijivka helyzete?
• Hol tart most az ütközet?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/43. számában találja. Vegye meg november 2-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!