Mi történik a korábban járványt okozó majomhimlővel napjainkban?

Mi történik a korábban járványt okozó majomhimlővel napjainkban?

Egészségügyi dolgozó előkészít egy majomhimlő elleni védőoltást egy párizsi oltóközpontban (Fotó: MTI/EPA/Pool/AFP/Alain Jocard)

A majomhimlővírus egyik törzse Kongóban szert tett a nemi úton terjedés képességére. Ez jelentősen megnövelheti a fertőzőképességét, ami akár a korábbiaknál sokkal súlyosabb világjárványt is elindíthat. Bár a majomhimlő rokona az egykoron rettegett fekete himlőnek, szerencsére annál sokkal enyhébb lefolyású betegséget okoz, és csak ritkán halálos.

A kórokozó most felfedezett új képessége azért aggasztja a virológusokat, mert ez a törzs (amit I-es kládnak neveznek) gyakrabban okoz halállal végződő megbetegedéseket, mint az a békésebb változat, amely a két évvel ezelőtti világjárványt okozta. A majomhimlő I-es kládja eddig csak kisebb járványokat okozott, gyakran csak az egy háztartásban élő családtagok kapták el egymástól a fertőzést. Viszont egészen eddig soha nem tapasztalták, hogy a vírus szexuális úton is képes lenne terjedni.

A majomhimlő – a vírus jelen állapotában – csak a harmadik világ (konkrétan Közép-Afrika) elmaradott területein jelent komolyabb veszélyt. Minthogy nem légúti vírusról van szó, rendkívül valószínűtlen, hogy levegőn keresztül terjedjen. A fertőzés átadásához fertőzött vízre, élelmiszerre van szükség, de terjeszthetik a fertőzött személy által megérintett felületek, illetve természetesen a testnedvei és a széklete is. Jól látható tehát, hogy a járvány hatékony terjedését nagyban elősegítik az elmaradott higiéniás viszonyok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fejlett világban élők teljesen védettek lennének a vírussal szemben.

• A korábbi járvány mit okozott?
• Hatásos-e az akkor használt vakcina?
• Kik számítanak a leginkább kitettnek?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!