A hópehelyfotós, aki katalógusba gyűjtötte a nők mosolyát

A hópehelyfotós, aki katalógusba gyűjtötte a nők mosolyát

Wilson Bentley hópelyhekről készült fényképei az 1900-as évek elejéről (Fotó: Wikipédia)

Téli estéken az utcai lámpák fénycsóváiban táncoló hópelyhek legtöbbünket kellemes, nosztalgikus érzésekkel töltenek el. Legyen bármilyen sűrű a sötét, csontig hatoló a kabátok gallérja mögé furakodó hideg, az ide-oda szálldosó, szikrázó pihék látványa átmelengeti a szíveket. Vannak azonban néhányan, akik különösen fogékonyak a természet ezen csodájára, és valósággal beleszerelmesednek a hópelyhekbe, ezért egész életüket a tanulmányozásuknak szentelik. Közöttük is élen jár a XIX. században élt vermonti farmer, Wilson Bentley, aki először mondta ki azt a mondatot, amit azóta sok millió csodálkozó kisgyermek hallott már a szüleitől: „nincs két egyforma hópehely a világon”.

A férfi, akit idővel Hópehely Bentley-nek kezdtek nevezni, nem kikövezett sétányon jutott el a tudomány hírességeinek csarnokába. Az utat, amit bejárt, inkább lehetne behavazott kaptatóhoz hasonlítani. 1865-ben született egy Jeriko nevű faluban, az Egyesült Államok Vermont államában. Ezen a tájon hosszúak, hidegek és hóban gazdagok a telek. A kisfiúnak, aki 14 éves koráig nem járt iskolába, ehelyett tanítónő édesanyjától vett leckéket, és a házukban fellelhető könyveket bújta, volt alkalma rá, hogy alaposan tanulmányozza a vizet annak minden halmazállapotában.

• Hogyan született meg az első hópehelyfotó?
• Miként gyűjtötte Bentley a nők mosolyát?
• Miben csúcsosodott ki az életműve?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023-as karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg január 4-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!