Dobrev Klára előrehozott választást követel, ha június 9-én a többség nem kér a kormányból

Dobrev Klára előrehozott választást követel, ha június 9-én a többség nem kér a kormányból

Dobrev Klára (Fotó: Demokratikus Koalíció)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd – ZÖLDEK közös önkormányzati és európai parlamenti választási kampánynyitó rendezvényt tartottak– számolt be róla közleményében a DK. A rendezvényen felszólalt többek között Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője, Karácsony Gergely főpolgármester, Tüttő Kata, a DK-MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltje, Nicolas Schmit, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére, Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, EP-képviselője és Grőber Attila, Pápa közös ellenzéki polgármesterjelöltje. 

Dobrev Klára beszédében úgy fogalmazott: „június 9-én a választók ítéletet mondanak az Orbán-rendszerről és Orbán Viktor miniszterelnök kormányzásáról is. Ha június 9-én az ország többsége kinyilvánítja, hogy nem kér ebből a kormányzásból, akkor előrehozott választásokért indulunk harcba és nem nyugszunk, amíg el nem zavarjuk őket”. Az MIT szerint arra is kitért, a kormány „a szégyen és a kudarc kormánya”, megérett a bukásra és okkal várják milliók, hogy ez a bukás minél hamarabb bekövetkezzen. – Okkal várják, hogy még 2026 előtt megbukjon, tömegek okkal várják el, hogy Magyarországon előrehozott választások legyenek – mondta az EP-képviselő hozzátéve, nincs idő várni, mert minden hónapban, amíg ez a kabinet kormányoz, egyre rosszabb lesz a helyzet. Arról is szólt, hogy egy demokráciában sokféle embert sokféle párt képviselhet, ezt hívják kompromisszumnak, „ha úgy tetszik koalíciónak”. Aki demokrata és komolyan gondolja az Orbán-rendszer lebontását, annak ezzel a nyitott kompromisszummal kell közelednie a többi demokratához – jelentette ki. Leszögezte, hogy erős államot, tisztességes állami szolgáltatásokat, mindenki számára elérhető ingyenes oktatást és egészségügyet akar. – Olyan országot ami nem kifelé tart Európából, hanem ott van annak az erős Európának a közepén, amit a DK Európai Egyesült Államoknak hív – tette hozzá.

Arról is beszélt Magyar Pétert nem nevesítve, de feltehetően rá utalva: ők nem kiegyezni akarnak a rendszerrel, hanem megküzdeni. „Nem holmi kormányváltást akarunk, (...) hanem Orbán bukását”. – Azok vagyunk, akik a Fidesszel eddig sem fogtunk össze soha, és ezután sem fogunk össze – mondta.

Ócska trükk

Karácsony Gergely főpolgármester azt kérte a választóktól, hogy június 9-én támogassák a szabad önkormányzatokat és az európai Magyarországot. A szabad önkormányzatok ma a köztársasági gondolat és az európai Magyarország hídfőállásai – jelentette ki. Az MTI beszámolója szerint a főpolgármester arra is kitért, nem fogják engedni, hogy a Fidesz visszaszerezze Budapestet, sem hogyha fehér lovon jön, mint Horthy Miklós, „a bűnös várost megregulázni”, sem akkor, ha trójai falóval küldik azt, „akinek annak idején nem engedték meg, hogy Budapestet szolgálja, most kifejezetten küldik a nyakunkba” – fogalmazott, megjegyezve: „nem dőlünk be, ócska trükk”.