Követhetetlen milliárdok a határon túli fociakadémiáknak: a rendőrség elé kerül az ügy

Követhetetlen milliárdok a határon túli fociakadémiáknak: a rendőrség elé kerül az ügy

Polt Péter legfőbb ügyész azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2024. április 8-án. Mellette Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j) (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bírálhatja el, történt-e bűncselekmény a határon túli fociakadémiáknak juttatott állami pénzek kapcsán. 

Március közepén cikket írtunk arról: követhetetlen a határon túli fociakadémiáknak szánt milliárdok sorsa. Az ügyes trükk lényege: a támogatást folyósító Bethlen Gábor Alapkezelő nem fogadta el az éves beszámolókat, így hiába kértük ki az FK Csíkszereda elszámolásait közérdekű adatigénylésben, azt nem kötelesek kiadni. Magyarán: a magyar állam által fenntartott Bethlen Gábor Alapkezelő úgy költött el az elmúlt öt évben legalább tízmilliárd forint közpénzt egyetlen fociklubra, hogy az évente kiutalt több milliárd forint elköltését igazoló beszámolókat – ha egyáltalán vannak ilyenek – nem volt idejük megnézni és elbírálni. Ezek szerint nem feltétel, hogy legyen elfogadott elszámolás az előző támogatásról, gond nélkül kifizetik a következőt (eközben idehaza például nullás NAV adóigazolás nélkül még egy pályázatot sem lehet beadni).

Nem tudunk másra gondolni, mint arra: szándékosan nem fogadják el ezeket a beszámolókat (ha egyáltalán léteznek ezek), hogy az adófizetők és/vagy a kíváncsi újságírók ne tudják ellenőrizni a költségeket. Ha ezt a trükköt nem csak a székelyföldiekkel játsszák el, hanem az összes határon túli akadémiával, akkor évente több milliárd forint tűnik el az adófizetők – és a kíváncsi újságírók – szeme előtt. Tavaly példány ennyi jutott erre a célra:

• Sepsi OSK Akadémia (Románia) 350 millió
• KFC Komárno (Szlovákia) 500 millió
• Football Club Lendva 1903 (Szlovénia) 500 millió
• NK Osijek Labdarúgó Akadémia (Horvátország) 650 millió
• DAC Akadémia (Szlovákia) 900 millió
• TSC Labdarúgó Klub (Szerbia) 900 millió
• Csíkszeredai Futball Akadémia (Románia) 1 milliárd 50 millió.

Feljelentésként értékelték a kérdést

Cikkünk nyomán március végén Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a Polt Péter legfőbb ügyésznek Az ügyészség tudja követni a határon túli fociakadémiáknak szánt milliárdok sorsát? címmel. Ebben azt írta: „aki szándékos, jogellenes és társadalomra veszélyes elkövetési magatartással jogtalan előnyszerzés, vagy hátrányokozás céljából a hivatali kötelességét szándékosan megszegve, jogtalan haszonszerzés végett színlelt vagyoni hátrányt okoz, vagy a közpénznek minősülő vagyonelemekkel kapcsolatos vagyonkezelői szabályok megszegésével követi el ugyanezt, az a hatályos jogszabályok szerint az ügyészség által az alaptörvényes és más jogszabályi kötelezettségei alapján büntetőeljárás megindításával hivatalból vizsgálandó bűncselekményeket követ el.” Vadai a következőket kérdezte a legfőbb ügyésztől:

1.) A jogsértések ellen fellépni köteles, közpénzből és az állampolgárok közbizalmából működő ügyészségi szervezet diszkrecionális vezetőjeként mit tett ön, továbbá az igazságszolgáltatás független és pártatlan közreműködőjeként milyen intézkedéseket tett az ügyészség a leírt cselekménnyel és történésekkel kapcsolatos esetleges törvénysértések kivizsgálása érdekében?

2.) Ha nem indult semmilyen felderítés, nyomozás, eljárás, akkor nem gondolja-e, hogy ezzel a magatartásával ön a hivatali kötelességét és feladatkörét szándékosan megszegve meggátolja az esetleges jogsértések és törvénysértő cselekmények felderítését, továbbá az állampolgárok ezzel kapcsolatos korrekt tájékoztatását és megengedhetetlen módon közvetetten akadályozza az esetleges büntetőjogi felelősség megállapíthatóságát?

3.) Ha indult felderítés, vizsgálat, vagy nyomozás, akkor az ügyben megállapított történeti tényállás ismertetésével részletesen, pontosan és konkrétan szíveskedjen tájékoztatni az ügy állásáról, a meghozott érdemi döntésekről és intézkedésekről, valamint azok jogi indokairól.

4.) A felderítés milyen eredménnyel zárult, és azzal összefüggésben hány személlyel szemben, milyen jogalapon, konkrétan milyen intézkedéseket tettek? Ha nem intézkedtek senkivel szemben semmit, annak mi a konkrét szakmai, ténybeli, logikai és jogi alapja?

5.) Az ügyben konkrétan és pontosan milyen nyomozási cselekmények, bizonyítási eljárási aktusok, fejlemények, vizsgálatok, elemzések történtek?

6.) Sor került-e már gyanúsítotti kihallgatásra, ha igen, akkor hány személlyel szemben és konkrétan milyen jogi minősítésű bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt?

7.) A mindig világszínvonalúnak értékelt ügyészségi munka során a jövőben milyen preventív és operatív intézkedéseket kíván tenni az ehhez hasonló ügyek megismétlődésének megakadályozása érdekében?

Polt Péter szerda délelőtt válaszolt a képviselő kérdéseire: „a Bethlen Gábor Alapból, mint elkülönített állami pénzalapból megítélt támogatások folyósításával, felhasználásának ellenőrzésével és nyilvántartásával összefüggő feladatokat kezelő szervként az állam 100%-os tulajdonában álló Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. látja el. Az ügyészség törvényességi felügyelete nem terjed ki a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt-nek a költségvetési források felhasználásával kapcsolatos tevékenységre, az államháztartásból származó költségvetési támogatás felhasználásának ellenőrzése elsődlegesen az Állami Számvevőszék hatáskörébe tartozik. Írásbeli választ igénylő kérdését tartalma alapján egyebekben feljelentésként értékelem és az elbírálás végett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának küldtem meg.”