Követhetetlen a határon túli fociakadémáknak szánt milliárdok sorsa

Követhetetlen a határon túli fociakadémáknak szánt milliárdok sorsa

Az FK Csíkszereda székháza (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt években, 2018-tól mostanáig az FK Csíkszereda összesen 10 milliárd 134 millió forintot kapott a magyar adófizetőktől. A (köz)pénzosztó szervezet, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján nagyon nehéz eligazodni; a döntések eldugva, 90 fokkal elforgatva találhatóak meg, hogy ne lehessen keresni bennük, a fájlokat kinyomtatják, majd visszaszkennelik, így nem látják a keresőmotorok. Emiatt aztán sok munkaórába telik, amíg ki lehet bogarászni a számokat az adatrengetegből. Mi megtettük, így az bizonyos, hogy legalább az említett összeget költötte a magyar állam a székelyföldi akadémiára – ám nem biztos, hogy mindent megtaláltunk a BGA honlapján, azaz elképzelhető, hogy ezen kívül más pénzcsapok is lehetnek. Az általunk megtalált pénzek évenkénti bontásban:

2023: 1 milliárd 50 millió forint
2022: 1 milliárd 88 millió forint
2021: 341 millió forint
2020: 2 milliárd 700 millió forint
2019: 2 milliárd 785 millió forint
2018: 2 milliárd forint az akadémiára + 170 millió az intézményen belül működő tehetséggondozóra.

Nem csoda, hogy kíváncsiak voltunk arra, mire költötték el ezt a rengeteg pénzt, ezért közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz. Hétfő este megérkezett a válasz, amin mi magunk is megdöbbentünk: „A 2024. február 23. napján, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. részére – elektronikus úton – megküldött közérdekű adatigénylésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy az FK Csíkszeredának nyújtott támogatások kapcsán (ideértve az FK Csíkszereda által működtetett Székelyföldi Labdarúgó Akadémia céljaira nyújtott támogatásokat is) az elmúlt 5 év során benyújtott beszámolók még nem kerültek elbírálásra a Társaság részéről, így ezen dokumentumokat – az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 27. § (5) bekezdésében foglaltakra figyelemmel – jelenleg nem áll módunkban kiadni.”

Magyarán: a magyar állam által fenntartott Bethlen Gábor Alapkezelő úgy költött el az elmúlt öt évben legalább tízmilliárd forint közpénzt egyetlen fociklubra, hogy az évente kiutalt több milliárd forint elköltését igazoló beszámolókat – ha egyáltalán vannak ilyenek – nem volt idejük megnézni és elbírálni. Ezek szerint nem feltétel, hogy legyen elfogadott elszámolás az előző támogatásról, gond nélkül kifizetik a következőt (eközben idehaza például nullás NAV adóigazolás nélkül még egy pályázatot sem lehet beadni). Nem tudunk másra gondolni, mint arra: szándékosan nem fogadják el ezeket a beszámolókat (ha egyáltalán léteznek ezek), hogy az adófizetők és/vagy a kíváncsi újságírók ne tudják ellenőrizni a költségeket. Ha ezt a trükköt nem csak a székelyföldiekkel játsszák el, hanem az összes határon túli akadémiával, akkor évente több milliárd forint tűnik el az adófizetők – és a kíváncsi újságírók – szeme előtt. Tavaly példány ennyi jutott erre a célra:

• Sepsi OSK Akadémia (Románia) 350 millió
• KFC Komárno (Szlovákia) 500 millió
• Football Club Lendva 1903 (Szlovénia) 500 millió
• NK Osijek Labdarúgó Akadémia (Horvátország) 650 millió
• DAC Akadémia (Szlovákia) 900 millió
• TSC Labdarúgó Klub (Szerbia) 900 millió
• Csíkszeredai Futball Akadémia (Románia) 1 milliárd 50 millió