A DK árnyékkormányáról a Párbeszéd: Jelenleg a júniusi választásokra fókuszálunk

A DK árnyékkormányáról a Párbeszéd: Jelenleg a júniusi választásokra fókuszálunk

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője (Fotó: Barabás Richárd facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Jelenleg a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választásra fókuszálunk, minden más kérdésről azt követően egyeztetünk.” Ezt válaszolta a Párbeszéd-Zöldek lapunk felvetéseire, miszerint ajánlott-e a DK árnyékkormány-tagságot a párt politikusainak, vagy ők nem kívántak csatlakozni Dobrev Klára EP-képviselő árnyék-kormányához. A szóban forgó két pártot, illetve az MSZP-t annak apropóján kerestük meg, hogy a három párt közös EP-listán indul a júniusi EP-választáson. Noha mindhárom pártot megkerestük kérdéseinkkel, csak a Párbeszéd-Zöldek küldött válaszokat, a DK és az MSZP nem.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy véleményük szerint elérte-e a célját az árnyékkormány működése, miben mérhető a sikere. Erre a kérdésre azt közölte a Párbeszéd: „Minden lehetséges eszközt és fórumot fel kell használni annak érdekében, hogy a választópolgár tisztában legyen azzal, milyen Magyarországot kínálunk a korrupt, aljas, hazug Orbán-rezsimmel szemben: az árnyékkormány működése is ezt a célt szolgálja. Az intézményi keretek megteremtése a kormányzóképesség bemutatása miatt is fontos, a DK jelentős munkát végzett ezen a területen” – írta a Párbeszéd.

Mint megírtuk, Jávor Benedek saját döntése értelmében nem kíván szerepelni a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös EP-listáján, noha pártja januári kongresszusán őt választotta meg a tagság EP-listavezetőnek. Elmondása szerint egy zöld lista vezetésére kapott felkérést, de a közös EP-lista nem az. Erre vonatkozó felvetésünkre a párt továbbította korábbi közleményét, amely szerint a Párbeszéd-Zöldek európai parlamenti listájának első helyére Barabás Richárd társelnök került, a neve pedig a három párt közös listáján a hetedik helyen fog szerepelni. Ez a pozíció a jelenlegi erőviszonyok alapján nem látszik befutó helynek.

Azt írták, Jávor Benedek a továbbiakban kívülről segíti az EP-csapat munkáját. Döntésének egyik oka, hogy 2023-ban azzal az ambícióval látott munkához, hogy – összhangban az Európai Zöld Párt és a Párbeszéd törekvéseivel – hathatós támogatást nyújt az LMP-vel közös szövetség, a „zöld pólus” megteremtésére, „ám az Ungár Péter vezette párt távolodása, „neresedése” sajnálatosan meghiúsította a célt”. A másik: az új, szociáldemokrata-zöld szövetségi rendszer Barabás Richárdnak testhezállóbb feladatokat kínál. Jávor Benedek tovább folytatja a munkát Budapest Főváros Brüsszeli Képviseletének vezetőjeként és a Párbeszéd uniós tanácsadójaként.