Szent-Iványi István: Reális a Magyar Péter pártjának előrejelzett három EP-mandátum

Szent-Iványi István: Reális a Magyar Péter pártjának előrejelzett három EP-mandátum

A Magyar Péter által meghirdetett nemzeti menet résztvevői a budapesti Deák téren 2024. április 6-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Euractiv kedden publikált EP-mandátumbecslése alapján három mandátumot szerezhet Magyar Péter, a nemzeti együttműködés rendszeréből kiugrott jogász pártja, a Tisza a júniusi EP-választáson – számolt be az Rtl.hu az Euractiv cikke nyomán. A becslés szerint ugyanennyi EP-mandátuma lehet a Demokratikus Koalíciónak is (ez annak fényében is érdekes, hogy a Telex.hu összesítése szerint a DK-hoz köthető Nyugati fény nevű portál fizetett hirdetésekben tünteti fel fideszesként Varga Judit volt igazságügyi miniszter egykori férjét). A Kutyapártnak két, míg a Momentum egy mandátum juthatna; a Fidesz pedig 10 EP-mandátumot szerezhet.

Szent-Iványi István korábbi EP-képviselő lapunk érdeklődésére arról beszélt, hogy bár senki sem tudja pontosan megmondani, hogy melyik párt hány EP-képviselői helyet vihet el, az Euractiv becslése tendenciákat jelez, ez pedig véleménye szerint nagyjából megfelel a jelenlegi helyzetnek. A tendencia azt mutatja, hogy a Fidesz lejtmenetet vett, a hazai közvélemény-kutatások is arról árulkodnak, hogy csökkent a bázisa. – A Fidesz-KDNP-nél azt gondolhatták, hogy az ellenzék töredezettsége és az elvesző szavazatai miatt akár 13-nál is több mandátumuk lehet. Miután összeállt az MSZP és a Párbeszéd a DK-vel, így kevesebb elvesző szavazat lesz. Ám a Magyar Péter-jelenség mutatja meg igazán, hogy milyen nehéz jósolni. Egy hónappal ezelőtt sem lehetett gondolni, hogy itt fog tartani. A pártjának előrejelzett 3 mandátumot reálisnak tartom. Ha nem hibázik, nagyjából annyit érhet el, mint a DK. A politikában azonban a választás előtti utolsó egy hónapnak, de még az utolsó két hétnek is nagy a jelentősége. Ezen az időszakon sok múlik – mutatott rá az egykori SZDSZ-es országgyűlési és EP-képviselő, külpolitikai szakértő.

A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (kettő) és a Momentumnak (egy) becsült mandátumszámokról azt mondta: Magyar Péter megjelenése leginkább erre a két pártra van hatással. Ugyanakkor szerinte a Mi Hazánk és a Fidesz erősen elkötelezett táborát kevésbé veszélyezteti. Ebből kifolyólag arra nem számít, hogy a Fidesz-KDNP-nek a jelenleg előrejelzett 10-nél kevesebb képviselőt küldhetne ki az Európai Parlamentbe.

A külpolitikai szakértőt kérdeztük arról is, hogy lát-e Magyar Péter eddigi nyilatkozataiban olyan hibát, amely ellene fordítható, mint történt az Márki-Zay Péter esetében a 2022-es országgyűlési választási kampányban. Ennek apropóján a jogász-politikus Klubrádiónak adott interjúját említette „veszélyes kanyarként”, amelyben egyebek mellett Ukrajnáról és a magyar–ukrán kapcsolatokról is beszélt. Úgy látja, hogy ezt igyekszik korrigálni Magyar. Véleménye szerint taktikai okokból beszélt Ukrajnáról úgy, ahogy, mivel szeretné megszólítani a Fidesz szavazóit is. Ám Szent-Iványi István úgy látja, hogy ezzel nem lehet megnyerni őket, hiszen ha ő is hasonlókat mond, mint a Fidesz, akkor mégis miért mennének át hozzá, hiszen az eredeti mindig jobb, mint a másolat.

Kitért rá, hogy Magyar Európát illetően is a Fideszéhez hasonló álláspontot hangoztatott interjúiban: a nemzetek Európájáról beszélt, a szuverenitást tartja fontosnak. – Ezzel nem lenne baj, mivel az mindannyiunk számára fontos, ám ez mérgezett kifejezés Európában. Az látszik ugyanis, hogy Orbán Viktor és Fidesz ezzel a kifejezéssel az Európai Konzervatívok és Reformerek Pártjába sem tudott bekerülni. Ha ezt a vonalat tartja Magyar Péter, nem valószínű, hogy felveszik a pártját az Európai Néppártba. Ez ugyanis leginkább az ID, vagyis a Identitás és Demokrácia pártcsalád álláspontja – fogalmazott.

Kíváncsiak voltunk a véleményére arról is, hogy milyen EP-kampány várható, több szó lesz-e Európáról, Magyarország Európai Unióhoz fűződő viszonyáról a megélénkült közélet okán az EP-választási kampányban. Szent-Iványi István azt felelte, hogy ebben a tekintetben pesszimista. Szerinte ez a vita nagyon hiányzik Magyarországról, évek óta csupán deklaratív kijelentések vannak (nemzetek Európája versus Európai Egyesült Államok), ahelyett, hogy ezek kifejtett módon jelennének meg. Ez két végpont, amelyek között szerinte valahol középen kellene elhelyezkednie Magyarországnak.