Létminimum? Infláció?

Létminimum? Infláció?

Az ötödik Orbán-kormány megalakulása (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Idősebbek még emlékezhetünk rá, hogy az MDF-kormányzat lejáratásában, az ellene szított gyűlöletben mekkora szerep jutott a létminimum fogalmának. A rendszerváltozáskor a KSH ráállt, hogy havonta közöljön létminimumot. A köztes félidőben pedig az SZDSZ-es újpesti önkormányzathoz tartozott UJCSAKÖ (teljes nevén Újpesti Családsegítő Központ) adott ki létminimumadatot. Így az országot kéthetenként lehetett hergelni azzal, hogy már megint nőtt a létminimum. A dolog működött, a lakosság meg is szavazta a „háromhatvanas kenyeret”, az MSZP-t.

Háromhatvanas kenyér persze nem lett, azonban a Horn-kormány hivatalba lépése után az első intézkedések közé tartozott, hogy bejelentették, megváltoztatják a létminimum-számítás rendjét, miáltal a létminimum összege hipp-hopp vagy 30 százalékkal csökkent. Ögyes… Nem sokkal később az SZDSZ-es újpesti önkormányzat bezárta az UJCSAKÖ-t. Ögyes… Pár hónap múltán ráébredtek, hogy fölösleges havonta újraszámolni a létminimumot, elég azt évi egyszer. Na, ez a legögyesebb… És közben jött a Bokros-csomag. Az 1998-as választáson a legtöbb listás szavazatot mégis az MSZP kapta – csak éppen nem tudott kormányt alakítani, mert egyéniben veszített a konzervatív összefogással szemben (utóbbiban lényeges volt a színfalak mögötti Orbán–Torgyán-együttműködés).

Bőven van tehát előzménye annak, hogy a létminimum-számítás politikailag motivált Magyarországon. Antallék naivsága ebben is megbosszulta magát, a mostani kormányzat (kommunista reflexszel) a propagandaminiszter alá sorolta a KSH-t, szóval ilyesmi nem történhet. Nincs is ma létminimum, nyugodtan hátradőlhetünk, ha Rogán Antal úgy rendelkezik, akkor tombol a jólét – a statisztikában.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap szeptember 26-ig kapható 2024/38. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!