Kemenesi Gábor: Beszélnünk kell a negyedik hullámról

Kemenesi Gábor: Beszélnünk kell a negyedik hullámról

Kemenesi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyáltalán nem zárható ki, hogy be fog következni a koronavírus járvány negyedik hulláma – erről írt Kemenesi Gábor biológus, vírus kutató a Portfolio oldalán közölt cikkében. – Most kell beszélni róla, ugyanis az érkezését a jelenlegi folyamatok is nagymértékben meghatározzák. A vírus szezonalitására egyre biztosabb, a globális vakcinációs program pedig aligha éri el addigra a kívánt hatást. Nem mindegy azonban, hogy miként várjuk majd! – írta a szakember.

Szerinte igaz a mondás, nagyon sok múlik a vakcinákon, de szerinte kevéssé esik szó arról, hogy ehhez az úthoz a vakcinák mellett más is kell.  – A terjedést minden bizonnyal segíteni fogja az a hamis biztonságérzet is, amely nyáron ránk telepszik majd, pontosan úgy, mint tavaly. Emellett számításba kell vennünk, hogy a vakcinálási hajlandóságnak is van egy plafonja, nem fog mindenki élni ezzel a lehetőséggel, ráadásul ahogy a járvány nyomása is csökken, a hezitálók közül is többen pártolhatnak el a vakcináktól. Tehát a nyári nyitások és felszabadultság után elérkezünk majd az ősz kapujába egy minden jel szerint nem teljesen átoltott populációval, nyáron „takaréklángon” fennmaradt terjedési láncolatokkal, amelyek fő motorja ezúttal a nem oltottak körében súlypontozódik – vezette le.

Ezért Kemenesi szerint a kulcsszó „az óvatosság és a felkészülés”. Fel kell készülni a vírus egyelőre ismeretlen mértékű visszatérésére. A visszatérés előtt pedig mindent elkövetni, hogy ne terjedhessen a nyár folyamán – tette hozzá. Javasolta: végrehajtói szinten érdemes visszatekinteni azokra az országokra, ahol sikerült a járványt megfékezni. – Ezek az országok, nagyon leegyszerűsítve a hatékony és nagy kapacitással bíró járványügyi háttérrel, transzparens és informatív kommunikációval és jó kórházi erőforrásokkal tudtak győzni. Ez pénzt és szakembereket és együttműködő, jól tájékoztatott társadalmi hátteret jelent – tette hozzá. Azt is javasolja: „lássunk túl a határokon, amíg nem győztünk mindenhol, sehol sem győztünk”.
– Azok az ágazatok, amelyek bajba kerültek, mielőbbi, óvatos és jól átgondolt nyitásra szorulnak, a gazdaság számára kevésbé egyértelmű előnyökkel járó, többezer fős tömegrendezvényeket mindenképp hanyagolnám – jegyezte meg.